7 gjerat qe keshillon lirenti.com per 1 kompjuter te sigurt

Ne periudhen digitale, kompjutrat tashme i ndeshin kudo; gjate punes, gjate studimit apo dhe ne kohen e lire. Pra ne çdo aspekt te jetes ata jane prezent. Por ne kete komunikim te dhenash kompjutrat mund te bihen pre e virusave, spyware apo spam. Pra gjerat qe duhet te keni parasysh per te mbajtur larg keto probleme jane: (duke u bazuar ne Sistemin Operativ Windows XP dhe Vista)

 1. Gjej nje Program Antivirusi
  Ky eshte nje hap vertet i rendesishem. Virusa si Trojan dhe worms jo vetem mund te ngadalsojne kompjuterin tuaj por dhe bejne deme serioze ne demtimin e sdedareve dhe vjedhjen e informacioneve private qe mund te jene te rregjistruar ne kompjuterin qe eshte “infektuar”. Mund te gjeni versione falas si dhe me pagese. Ja nje video e pergatitur nga Anetaret tane mbi mbrojtjen e kompjuterit

 2. Gjej nje Spyware Dectector
  Spyware dhe addware mund ti futen ne heshtje kompjuterit tuaj nga shume website. Keta jane si nje ure per te instaluar programe akoma me keqberes nen kompjuter dhe mund te vjedhin informacione. Gjenden shume versione falas.

 3. Defragmento Hard Diskun
  Ky proçes do te shpejtoje shume kompjuterin tuaj. Eshte nje proçes qe duhet te ekzekutohet te pakten 1 here ne 3 jave ose kur punohet me spostime skedaresh. Programi mund te eksekutohet nga; =Accessories->System Tools menu.

 4. Eleminoni programet e tepert
  Programet qe i keni instaluar nje here sa per te zgjidhur problemin e çastit dhe kane nje perdorim 0 mund ti hiqni nga sistemi juaj. Pasi nuk bejne gje tjeter dhe ngadalojne kompjuterin

 5. Eleminoni skedaret e tepert
  Pastrimi i sitemit nga nga skedaret temporan apo zbrazja e koshit jane gjera qe nuk duhet ti harrojme. Pasi dhe ketu arkivohet teper memorje.

 6. Evitoni shpetimet dopio
  Dublikimi i nje filmi apo kenge na ndodh shpesh. Mundohuni ta evitoni. Gjenden programe qe gjejne skedart e dublikuar dhe eleminojne kopjen. Organizoni sa me mire strukturen e shpetimit te skedareve dhe kartelave. Mos harroni te beni back-up.

 7. Merrni nje bllokues per dritaret fllucka. Popup
  Nqs ne internet ka diçka vertet te demshem ato jane dritaret fllucka (ang. popup) ato marrin kohe dhe memorie te ngarkohen por dhe mund te instalojne programe si virusa apo spyware. Mund te instaloni programe te dores trete nqs shfletuesi juaj nuk e ka kete opsion.

Keto ishin ato pak keshilla qe mundem tu themi per nje kompjuter sa me te sigurt nga virusat dhe ogranizim sa me i mire per nje funksionim pa probleme

per Lirenti.com © 2008 (ReniX)

cfare spyware na keshillon ti?

Emrat e programeve jane preferenca: do te permendja Lavasoft Ad-Aware, Sypware Doctor, spybot search & destroy.

 1. Evitoni shpetimet dopio
  Dublikimi i nje filmi apo kenge na ndodh shpesh. Mundohuni ta evitoni. Gjenden programe qe gjejne skedart e dublikuar dhe eleminojne kopjen. Organizoni sa me mire strukturen e shpetimit te skedareve dhe kartelave. Mos harroni te beni back-up.

E kam pasur kete programe shume moti… tani nuk me kujtohet fare !
Cili eshte ky program ?

Ju faleminderit.

Double File Finder eshte nje nga te shumtit.

Rrofsh renix do ti ptovoj te gjitha qe me the ti…
7. Merrni nje bllokues per dritaret fllucka. Popup
Nqs ne internet ka diçka vertet te demshem ato jane dritaret fllucka (ang. popup) ato marrin kohe dhe memorie te ngarkohen por dhe mund te instalojne programe si virusa apo spyware. Mund te instaloni programe te dores trete nqs shfletuesi juaj nuk e ka kete opsion.
Mund te me japesh nje sugjerim per kete problemin e fundit?!

FLM per kto informacione ReniX.

duhet freskuar ky artikulli! Do shikoj gjate kesaj jave! (:

Ishte koha e Spyware-ve :stuck_out_tongue: