Alessandro Manzoni

Alessandro Francesco Tommaso Manzoni (Milano, 7 mars 1785 - Milano, 22 maj 1873) ishte një shkrimtar, poet dhe dramaturg italian.Ai është konsideruar si një nga romancierët më të mëdhenj italianë të të gjitha kohërave, kryesisht për romanin e tij të famshëm “I promessi sposi”.Ai ishte senator i Mbretërisë së Italisë.
Gjyshi i tij ishte Cesare Beccaria, Iluminist i njohur,autor i traktatit “Dei delitti e delle pene”(mbi krimet dhe dënimet)dhe nëna e tij, Giulia Beccaria (1762-1841), ishte një grua me kulture te madhe dhe ndjeshmëri letrare.Babai i shkrimtarit është Don Pietro Manzoni, anëtar i një familjeje lashtë te Lecces,* vendosur në qytet në vitin 1612 me Giacomo Maria Manzoni.Babai natyral i Aleksandrit mund të ketë qenë një dashnor i Julia, Giovanni Verri (vëllai i vogël i Alessandro dhe Pietro Verri.)
Manzoni lindi ne Milano.Midis 1791 dhe 1800 ai ishte në kolegjet e etërve somaschi ne Merate dhe Lugano, pastaj te barnabitet në Milano. i riu mori një njohuri mjaft të gjerë te kultures te shekullit tetembedhjete.Ndersa nëna ishte ndarë nga burri i saj dhe jetonte në Paris me Charles Imbonati. Në 1805, vdiq Imbonati, ai u vendos me të ëmën në Paris. Ata ishin vite që ndikuan shumë në formimin e tij intelektual.Në 1808 ai u martua me Enrichetta Blondel,prej nje familje te Gjeneves,qe jetonin ne Milano,dhe martesa ka qenë një përvojë vendimtare, si për dashuri të thellë që e lidhi me gruan e tij, dhe për ndikimin që kjo kalvinist e zjarrte ushtrohet në jetën e tij fetare.Së shpejti, në fakt, doli e qartë dallimi mes tij jo ateit dhe Enrichetese cila u rrit rreptësisht në një besim te ndryshme nga ajo në të cilën ish edukuar Manzoni.Lindja e vajzës bëri një problem më te madh dhe ne Paris Manzoni behet me i pjekur, përmes intervistave me abati Degola,konvertimin ne katolicizem.Pas 30 e jetes se tij jeta e tij ndryshoj nje pjese.vdekja e gruas se tij e goditi shum keq.Me vone u martua me Teresa Stampi.Në 1861 ai u bë senator i Mbretërisë. Në 1873 ai vdiq në Milano.
Punimet e tij:
Inni Sacri(hymnet e shejnta)
Il conte di Carmagnola(konti i karmanjoles)
Adelchi
Le Odi
I Promessi Sposi (te fejuarit)
Del trionfo della libertà(triumfi i lirise)
Sermoni
Carme in morte di Carlo Imbonati(poem per vdekjen e Karlo Imbonati)
Urania
A Parteneide
Adda