Crregullimet e gjumit

Cregullimet e gjumit perfshijn Disomnit dhe Parasomnit,ne disomnit siq jan insomnia{pagjumesia}dhe hipersomnia.

INSOMNIA: kerkesa e madhe per ilaqe gjumi eshte nje simptom e perhapjes se gjere te insomnis,pamundesis per te te zene gjumi.
ka shumë shkaqe dhe lloje te insomnis ,disa insomniak i ze gjumi leht ,por shohin endra sikur jan zgjuar.Si rrjedhoj kur te zgjohen ata ndjejn sikur po perpiqeshin ende te flinin.Te tjeret e kan te veshtir ti ze gjumi per shkak te frikes ,ankthit,stresit. ose problemeve te tjera .Drograt gjithashtu mund te crregullojn ciklin normal te gjumit.Ata i ze gjumi leht por pastaj u ndalet fryma dhe zgjohen duke gulquar ne ajr Njerzit me apnea mund te zgjohen qindra her brenda nje nate .

APNEA: shkaku nuk eshte plotesisht i njohur por ka mundesi qe SINDROMA E VDEKJES SE BEFASISHME FOSHNJORE {svbf} te shkaktohet nga apnea e gjumit ,
foshnja e sapolindur mund te mos e ket ende strukturen nervore te nevojshme per ta zgjuar ate kur frymarrja ndalet dhe per kete arsye foshnjes i zihet fryma.

Narkolepsia:eshte nje cregullim i gjumit i karakterizuar nga goditjet pa vend te gjumit gjat dites .Personi narkoleptik e ze gjumi ne menyr te paparashikueshme gjate dites,te dhenat e EEG-së tregojn se personi narkoleptik bie drejt per se drejti ne gjumin me lshs{levizje e shpejt e syve,dhe perderisa kjo etap lidhet me paralizimin muskulor mund te jete shum me rezik per individin .Nganjeher goditja shkaktohet nga nje emocion i fort si te qeshurit,befasimi,ose ndezja seksuale.
kjo zgjat per me pak se 15 minuta dhe pastaj personi zgjohet gradualisht dhe vazhdon veprimtarit e tij te perditshme.Nuk dihet se nga se shkaktohet narkolepsia.

Makthi:sipas teoris se Froidit konfliktet qe nuk mund ti trajtojm gjat dites depertojn ne endrrat tona .Ai ben dallimin midis permbajtjes te endrave dhe ka treguar dhe ka treguar disa procese per ti interpretuar ato.