Emoticon feston 30 vjetorin

Emoticon apo shqip Emocion, eshte shenja qe perdoret me se shumti ne internet per te treguar nje gjendje aktuale tonen si: duke qeshur: :-), i merzitur: :-(, duke shkelur syrin: :wink: apo edhe me gjuhen jashte: :-P. Te merkuren e ardhshme ky Emoticon i njohur edhe si “Smiley” do te festoje 30 vjetorin. Ajo ka kohe qe perdoret ne boten e internetit dhe me se shpeshti ne E-mails, chats apo sms.

Emoticon-in apo Smiley-n e kishte shpikur per here te pare Professori 64 vjecare Scott E. Fahlman. Studjuesi hulumtoi ne nje forum online te Carnegie Mellon University te Pittsburg-ut me date 19 shtator te vitit 1982, si te shprehte gjendjen shpirterore ne internet, ku atje si fillim ne shkrim mungonte mimika, gestika (te berit me gjeste), nxjerrja e tonit dhe zeri. Kjo coi gjithashtu tek veshtiresite e te shprehurit ne internet per gjendjen shpirterore apo ironine e personit ne fjale.

Fahlman e pati idene dhe postoi ne internet: “Une e prezantoje sekuencen e shenjes ne vazhdim per ata qe duan te bejne shaka: :-)”. Ai gjithashtu tha se shenja e pare simbolizonte lumturine apo gezimin e dikujt, por pas kesaj duhej edhe shenja e merzitjes apo pakenaqjes dhe per kete ai shenoi edhe shenjen :frowning: qe ate kohe e tani ne internet perdoret sikur kur jemi te merzitur.