Gjumi fshin kujtimet e këqija

Tajitja e kimikateve të stresit ndalet kur truri përpunon përvojat emotive gjatë kohës së fazës së REM (Rapid Eye Movement - Lëvizjes Rapide të Syve LRS) të gjumit.

Shumë njerëz me stres emocional shkojnë pa qejf në shtrat, dhe nuk e dinë që pikërisht gjumi dhe ëndërrimi mund t’ua fshijë kujtimet e këqija. Shkencëtarët kanë zbuluar që ëndërrimi - në fazën e “Lëvizjes Rapide të Syve” – është me rëndësi thelbësore kur duam të luftojmë me turbullirat e brendshme.

Hulumtuesit nga Universiteti Berkley besojnë që trupi ynë përpunon përvojat emotive derisa ëndërron dhe lehtëson kujtimet e dhimbshme që janë vështirë të përballohen. Rezonanca magnetike ka treguar që gjumi nxit reduktim dramatik në reaktivitet në amigdalë, pjesën e trurit që përpunon emocionet. Kjo mundëson pjesën e trurit të ngarkuar për gjykim racional (korteksi prefrontal) të kthejë kontrollin ndaj reaksioneve emocionale të personit.

Përveç kësaj, incizimet e aktivitetit elektrik të trurit të pjesëmarrësve në studim gjatë kohës së gjumit kanë treguar që niveli i neurokimikateve të stresit është reduktuar gjatë gjumit.

Shkencëtarët thonë që faza LRS e gjumit vepron si terapi, melhem qetësues i cili largon intensitetin e përvojës emotive nga dita e mëhershme.

Edhe pse një të tretën e jetës e kalojmë në gjumë, nuk ka pajtueshmëri shkencore për funksionin e gjumit. Këto rezultate më të reja ofrojnë disa nga njohuritë e para në funksionin emocional të fazës LRS të gjumit, së cilës zakonisht i takon 20 për qind e kohës të cilën njeriu i shëndetshëm e kalon në gjumë.

interesante

un shoh shpesh endrra te keqia naten…qe me len shije shum te keqe gjat dites :S

me thon drejten, nga1her i shoh endrrat e cuditshme :smiley: por ka raste qe edhe me dalin !

Nuk e besojn se fshihet gje nga truri njeriut! Thjesht e ze vendin diçka tjeter!