Itali, ligj i ashper kunder klandestineve

Ligji italian qe ashperson luften kunder kriminalitetit dhe emigracionit klandestin dhe qe mund te denohet tashme me 5 mije – 10 mije euro, ka hyre zyrtarisht ne fuqi dje me botimin ne Fletoren Zyrtare te dekreteve per zbatim.

Ligji i miratuar perfundimisht nga Parlamenti italian ne fillim te korrikut, parashikon keshtu qe hyrja ose qendrimi ilegal ne territor italian te konsiderohen shkelje ligjore dhe te denohen me nje gjobe prej 5 mije – 10 mije euro.
Qendrimi i emigranteve klandestine ne qendrat e identifikimit dhe te debimit zgjatet nga dy muaj deri ne gjashte muaj, ndersa personat qe u japin shtepi me qera klandestineve apo i strehojne ata rrezikojne deri ne tre vjet burg.
Masat e tjera te ketij ligji shume te polemizuar parashikojne gjithashtu, nje “regjister per te pastrehet” qe do te skedohen nga Ministria e Brendshme.
Ligji parashikon, gjithashtu, edhe nje shkelje tjeter, qe mund te denohet deri ne tre vjet burg per “mashtrim” te forcave te rendit. Ai forcon masat e izolimit te boseve te mafies, duke parashikuar burgje speciale per ta.
Ligji qe ka hyre ne fuqi ka te beje edhe me sigurine rrugore dhe parashikon masa me te ashpra per personat qe i japin makines nen efektin e alkoolit, por gjithashtu, nje ashpersim te denimeve per thyerje te Kodit Rrugor qe kryhen naten nga ora 19:00 - 07:00 lokale.
Ai parashikon me ne fund edhe mundesine e heqjes se pikeve te patentes edhe nese shkelja kryhet ne timonin e nje biciklete.