Katastrofa më e madhe qiellore

Një katastrofë kozmike gjigande, më e madhja dhe me dhunshmja që ka ndodhur ndonjëherë në hapësirë ka ndodhur 12 miliardë vite drite larg.

Prova ka qënë rënia e një rreze të fuqishmeje gama në syrin e një prej satelitëve të Nasa i quajtur “Fermi”. Detajet u treguan në revistën amerikane “Shekenca”. Fakti që ka ndodhur 12 miliardë vite më parë nuk rezulton se ngjarja nuk do të mësohej kurrë. Rrezja i kap tani, pasi ishte fuqia e saj e madhe që nuk lejoi kalimin e satelitit të përshkonte rrugën që ndan vendin e oigjinës, një galaktikë rreth 12 miliardë vite dritë larg. “Llampa e baterizuar “GRB 080916C” është kapur në 16 shtatorin e vitit të shkuar dhe pas një xhiro dy javore zbulimi ishte mëse i qartë dhe përfundimtar”, shprehet Patrizia Caraveo, përgjegjësee e eksperimentit. Fuqia e radioaktivitetit u shkaktua nga shkatërrimi i një ylli që mendohet se ka qënë 5 herë më i madh se dielli jonë. Pikëisht nga kaosi dhe kolapsi që u shkaktua, rrodhi energjia, ndërkohë që ylli transformohej në një vrimë të zezë.
Problemi i vetëm nuk është fakti që këto rreze janë të fuqishme, ndër më të fuqishmet që qielli ofron, por në xhiron e pak sekondave Rrezet Gamma Ray Burst clirojnë aq shumë energji sa dielli i galaktikës sonë në gjithë jetën e tij nuk ka cliruar ndonjëherë. Kërkimet për të shpjeguar fenomenin vazhdojnë. Ato janë intensifikuar nga pala italiane dhe ajo amerikane qe premtojne shume surpriza.

(burimi/BalkanWeb)

shume gje e pa pare shume gje e bukur:ciao:

vertet mbreslenese.jam kurioz cfare ndodh afe vrimave te zeza dhe a do te rrezikohemi ne nga nje e tille.tung