Kur shpirti vuan!

Bazuar në hulumtimet e përbashkëta të mjekëve dhe psikologëve, ata kanë ardhur në përfundim se: “dashuria dhe mundimi (neveria) kalojnë nëpër zemër”. Por as organet tjera të trupit nuk janë të kursyera nga “goditjet e shpirtit”. “Shpirti i lënduar” më së shpeshti godet sistemin kardiovaskular si dhe atë të frymëmarrjes dhe të tretjes.

Ajo që trupit të njeriut i jepër ritëm dhe jetë është shpirti. Ajo e bënë trupin të shëndosh. Shpirti është pikërishtë ajo frymë e fundit që njeriu e nxjerr nga trupi kurr ndërronë jetë. Prej nga vje shpirti dhe ku shkon, këtë ende askush nuk e dinë sigurt. Megjithkëtë, një gjë është e sigurt. Çdo sëmundje e trupit është shenjë e qartë se shpirti vuan.

Mjekët e vjetër kinez mjaftë mire e kan ditur se emocionet luajn role të rëndësishëm në organizmin e njeriut. Ato janë në gjendje të shkaktojnë sëmundje të llojllojshme madje edhe te njerëzit shumë të forte. Mjafton që të godasin në vende më të ndieshme të organizmit dhe sëmundja fillon të merr hovë.

Të gjitha sëmundjet të shkaktuara prej gjendjes psikike apo çregullimit të saj në mjekësi quhen sëmundje psikosomatike. Këto sëmundje shfaqen në relacionin shpirtë - trupë. Madje edhe mjekët e vjetër se frika e njeriut ngjitet për shpnetkë përderisa neurozat shktërrojnë mëlqinë. Për ta caktuar diagnozën, mjekët e Greqisë së vjetër kanë kërkuar që pacienti të flej një natë në tempullin e Eskulapit dhe vetëm pas kësaj, pasi t’u tregoj atyre se çka kishte ëndërruar, t’ia caktojnë diagnozën.

Po ashtu është e njohur se shkaqet e histerisë janë gjithnjë të natyrës psikike si dhe se për manifestimet e saj nuk ekzistojnë kurrëfarë arsye fiziologjike. Po në këtë mënyrë bazohej edhe çasja e Frojdit te mjekimi i çrregullimeve psikike (llojet e ndryshme të neurozave dhe psikozave). Pra, gjithnjë kur shpirti vuan - vje deri te sëmundja e trupit.

Dashuria gjithmonë godet zemrën

Bazuar në hulumtimet e përbashkëta të mjekëve dhe psikologëve, ata kanë ardhur në përfundim se: “dashuria dhe mundimi (neveria) kalojnë nëpër zemër”. Por as organet tjera të trupit nuk janë të kursyera nga “goditjet e shpirtit”. “Shpirti i lënduar” më së shpeshti godet sistemin kardiovaskular si dhe atë të frymëmarrjes dhe të tretjes. Po ashtu edhe pjesët e dukshme të trupit shpesh janë nën goditje të forte të shpirtit, si p.sh: lëkura, shpinda, duart, gjinjët etj. Është një e dhënë interesante për të verbërit. Ata shumë më rradhë vuajnë nga ekzemat, psoriaza, kruarjet në lëkurë si sukrepi etj apo nga ndonjë sëmundje tjetër e lëkurës.

Burimi:IkubInfo

eshet e vertet qe dashuria godet ne zemer dhe esht nje semundje e pasheruar qe te gjith e kan nese jo shti me von do ta ken dhe nuk do ket kthim mbrapa apo sherim :frowning: