Ne 15 janar, eklipsi me i gjate i mijevjecarit

Eklipsi me i gjate i mijevjecarit te trete do te ndodhe diten e premte ne 15 janar dhe do te zgjase plot 11 minuta e 8 sekonda.

Ky eklips do shfaqet i plote ne gjithe Oqeanin Indian dhe sipas eksperteve, per te gjetur nje eklips me te gjate, njerezimi duhet te prese vitin e larget 3043. Per fat te keq, ky nuk do te jete nje eklips total pasi Hena nuk do erresoje plotesisht Diellin dhe duke u pare nga Toka, Hena do duket pak me e vogel se ylli jone.

E vecanta e ketij eklipsi eshte se Hena do ndjeke per nje kohe me te gjate trajektoren e Diellit dhe mbi te gjitha do kaloje ne mes si nje unaze zjarri rreth nje rrethi te zi. Ne vendin tone por edhe me gjere ne gjithe rajonin tone, per fat te keq ky eklips do jete gati i padukshem. Vendi nga ku mund te shihet me mire eklipsi do jene Maldivet dhe ne vecanti kryeqyteti Male ku unaza e zjarrit perreth Henes do zgjase 10 minuta e 45 sekonda.

Kete fenomen do ta shijojne edhe India e Sri Lanka, ndersa me pas do udhetoje edhe ne Uganda, Kenia, Somali, Myanmar etj. Ne 3 ore e 45 minuta, eklipsi do pershkoje rreth 12.900 km. Ky do te jete eklipsi i 141-te i ciklit te Sarosit, i cili nisi ne 19 maj te vitit 1613 dhe qe do te perfundoje ne 13 qershor 2857.

Sa keq qe nuk mund ta shohim

Vertet keq qe nuk mund ta shikojm, pasi ai qe ndodhi me 31 ishte kohe sh e keqe dhe nuk u duk gje.

me te vertet shum keq :frowning:

:L Ku ske ka na bre … :S