Përdorimi i drejtë i misvakut

Për të mirat e misvakut kemi artikuj të ndryshëm kurse për mënyrën e përdorimit të drejtë të tij ka shumë pak të dhëna në gjuhën tonë. Këtu do të mundohemi të japim një sqarim më të qartë mbi përdorimin e drejtë të misvakut. Kurse nëse ndokush gjen gabime dhe përmirësime, janë të gjithë të mirëseardhur me udhëzimet e tyre.

Nga përdorimi i drejtë i misvakut është edhe arritja e higjienës së gojës me anë të tij.
Këtu keni disa informacione për përdorimin e misvakut.

Koha kur mund të përdoret misvaku:

 • Pas ngrënies:
  Me përdorimin e misvakut ju i lani dhëmbët tuaj pas secilit ushqim, por pa lënë ndjenjën e djegies të pastës së dhëmbëve pas larjes së dhëmbëve me anë të brushës dhe pastës.

 • Zvogëloni nervozitetin:
  Përtypeni misvakun dhe në atë mënyrë do të largoni nervozitetin tuaj – njëherit arrini edhe të mira për arritjen e higjienës së gojës! Përtypeni më mirë misvakun se lapsin!

 • Misvaku zen vend në secilin xhep të palltos, të këmishës, të pantallonave, në çantë dhe është një përcjellës i shkëlqyer për dhëmbë të shëndetshëm.

 • Pastrimi i dhëmbëve gjatë vozitjes së veturës

 • Pastrimi i dhëmbëve në vend të punës

 • Çdoherë me vete – në çdo kënd të shtëpisë, në restorant, në vendin e punës, në kohën e lirë, gjatë udhëtimeve etj.

Çka duhet marrë parasysh:

Ju lutemi të keni kujdes që gjatë përdorimit të misvakut mos të shtypni shumë në mishin e dhëmbëve. Sikur edhe me brushat normale edhe me misvak mundet që me anë të shtypjes së madhe të vjen deri te ndonjë lëndim në mishin e dhëmbëve. Për pastrim normal mjafton një shtypje e butë e misvakut në dhëmbë. Kurse vetëm për një masazh të mishit të dhëmbëve mjafton një fërkim i lehtë mbi mishin e dhëmbëve.

Për fëmijët misvaku është brusha ideale për të mësuar pastrimin e dhëmbëve, për në shkollë dhe për në aktivitete tjera. Në këtë mënyrë bëhet pastrimi optimal edhe i dhëmbëve të qumështit. Fëmija përtyp në fijet natyrale dhe të shëndetshme të misvakut, të cilat i pastrojnë dhe mineralizojnë dhëmbët. ________________________________________

Përdorimi:

 1. Përgatitja:
 • Para përdorimit të parë shpërlajeni misvakun me ujë që të zbutet pak. (Misvaku është më së miri të përdoret pasi të jetë futur në ujë trëndafili)
 • Qëroni lëvoren e misvakut përafërsisht 1-2 cm. në majë.
 • Nëse misvaku është tepër i thatë atëherë zbuteni majen e misvakut në ujë për një kohë të shkurtër. (Misvaku është më së miri të përdoret pasi të jetë futur në ujë trëndafili)
 • Përtypeni pak derisa të jetë formuar një lloj brushe në maje (sikur që shihet lart)
 1. Pastrimi:
 •   Pastroni gjithmonë prej mishit të dhëmbëve – lart.
  
 •   Pastroni edhe pjesët tjera dhe brendinë e dhëmbëve.
  
 •   Fijet që thehen gjatë pastrimit nxjerrni jashtë. 
  
 1. Ruajtja:
 •   Ruani misvakun në një vend të pastër dhe të thatë. 
  
 •   Edhe pas tharjes misvaku juaj është i butë. 
  
 1. Rivendosja:
 •   Nëse fijet e misvakut janë bërë shumë të buta dhe të çara, ju mundeni thjesht ta preni atë pjesë dhe të filloni prapë nga pika 1 si është përshkruar më lart.
  
 •   Pas 2-3 ditësh të përdorimit është e preferuar që të preni pjesën e përdorur dhe të përdorni pjesën tjetër. 
  
 •   Një dru i misvakut prej përafërsisht 15 cm. përdoret gati 4 javë, varësisht si dhe sa herë e përdorni në ditë.
  

Informacione të vlefshme:

 •   Misvaku është një produkt tradicional për higjienën e dhëmbëve dhe të gojës për të cilin na ka udhëzuar shumë i Dërguari i All-llahut salallahu alejhi ve selem.
  

Me mijëra vite misvaku është përdorur nga njerëzit, duke arritur veti shumë pozitive nga të mirat e kësaj brushe natyrale, e cila nxirret nga rrënjët e drurit të misvakut që njihet edhe me emrin (Arakbaum, Salvadora Persica).

Jo vetëm pastrimi mekanik, por edhe efekti dezinfektues dhe desodorues e bën misvakun një përcjelllës të përditshëm për dhëmbë të shëndoshë.

Të mirat e përdorimit:

 •   Era e mirë e gojës 
  
 •   Në çdo kohë dhe çdokund në përdorim
  
 •   Bëhet mineralizimi i dhëmbëve 
  
 •   Masazhë e mishit të dhëmbëve 
  
 •   Nuk ju nevojitet pastë e dhëmbëve pasi ajo i ka të gjitha vetitë e një paste
  
 •   Arrihet higjiena natyrale kohë pas kohe
  
 •   Parandalon formimin e pllakës dentare dhe gurëve, të cilët janë faktorët kryesorë në krijimin e problemeve të mishit të dhëmbëve dhe kariesit (prishja e dhëmbëve) 
  

Ibn Abbasi radijallahu anhu ka thënë se pastrimi i dëmbëve me misvak sjell dhjetë dobi:

 1. Freskon gojën
  
 2. Pastron trurin
  
 3. Krijon ndjenjën e të qenit i shëndoshë 
  
 4. E tret sekrecionin
  
 5. Eliminon murtajën
  
 6. E përgatit lukthin për ushqimin tjetër
  
 7. Përmban në vete sunetin
  
 8. Zoti i Lartëmadhëruar këtë e dëshiron
  
 9. Rrit virtytin e individit
  
 10. I gëzon meleqtë.
 • Komentues të tjerë pohojnë se pastrimi i dhëmbëve me misvak:

 •   E mpreh kujtesën
  
 •   Adapton shqisat
  
 •   Forcon mishin e dhëmbëve
  
 •   Pastron të parit, pengon prishjen e dhëmbëve 
  
 •   Ndihmon tretjen
  
 •   Pastron fytin, i sjell dobi zërit të ngjizur ose të shterur
  
 •   E bën të folurit më shprehës
  
 •   Kthjellon njeriun e përgjumur
  
 •   Rrit aftësinë e të lexuarit
  
 •   Ndihmon individin për të falë namaz dhe të mësojë Kur’anin
  
 •   Allahu dhe melaiket këtë e dëshirojnë
  
 •   E bën njeriun më të virtytshëm.
  

Përktheu dhe përshtati nga gjuha gjermane: Suzana Hasani