Problemet e shfaqura me gjuhën shqipe nëpër Universitete !!

Sipas pedagogeve, gjithçka vjen, pasi në shkollë të mesme nuk bëhet lëndë e mirëfillte e gjuhës amtare.
Nuk është një fletë e zakonshme shënimesh, por një kërkesë zyrtare e një studenti të fakultetit të Gjuhëve te Huaja, ajo që hap diskutimin. Veç shkrimit që nuk duhet të ishte me dorë, nuk janë respektuar shenjat e pikësimit, gabime ortografike ka kudo dhe nuk janë respektuar kriteret se si hartohet një kërkesë.

Me keqardhje dekania e fakultetit te Gjuhëve te Huaja, Klodeta Dibra, shprehet se studentet e sotëm janë shume te dobët ne gjuhen amtare. Tingëllon çuditshme, por është e vërtete! Ne fakultetin Filologjik dhe ate te Gjuhëve te Huaja, pjesa me e madhe e studenteve jane mbetës ose shume te dobët ne lendet e shqipes.

Sipas pedagogeve kjo vjen, pasi ne shkolle te mesme nuk behet lende e mirëfillte e gjuhës amtare dhe se te rinjte e sotëm, nuk kane me interes për leximin e librave. Ky fakt pohohet nga vete studentet. Kur universiteti i Tiranës ka miratuar futjen e lendes se Kulturës Gjuhësore ne çdo fakultet, dekania Dibra sheh domosdoshmëri provimin e gjuhës amtare para hyrjes ne shkolle te larte. Ndërkohë, Kultura Gjuhësore e Shqipes do te jete lende me zgjedhje ne fakultetet e Universitetit te Tiranës. Programet tashme janë miratuar dhe pritet vetëm përzgjedhja nga studentet

per nje “m” qe ti se ve, fjala mik behet ik :stuck_out_tongue:

Une e kam humbur ritmin tek shkronja “ë” finale :slight_smile:

Eshte shume e vertet…qe te studiohet nje gjuhe e huaj…duhet te njohesh gjuhen amtare njehere…pasi nuk eshte e mundur qe te pretendohet se dime nje gjuhe te huaj…kur ne thelb nuk njohim gjuhen tone…

Ketu nuk behet fjale per gabimet ortografike…qe jane te shumta…por shume me shume se kaq!..psh shenjat e piksimit,apo shkronja “ë”…psh,qe une kohet e fundit nuk e perdor…dhe sa ka si une ne fakt…

kur kam studiuar gjuhen Italiane…pervec librave italian…kishim edhe lend ne gjuhen tone…baza ishte “Gjuha Shqipe”…dhe ishte e vetmja lend qe e benim c’do dite…sepse pa varsisht se c’do gjuhe ka gramatiken e vete…ti duhet te ecje paralelisht me gjuhen amtare…dhe ishte gje e mire…kjo na ndihmonte qe te ecnim ne njohjen e nje gjuhe te re…por pa harruar gjuhen tone…:slight_smile:

Osht shum e ver8, se e kan flliq Gjuhen Shqipe kejt!! Kta qe “mendojne qe flasin me gramatik”, kta flasin ma zi se dikush qe flet me dialekt (une psh)!

Gjuha Shqipe duhet flitur me gramatik dhe letersi SHQIP e jo me dialekt t’Tiranes ose t’1 shkolles ose t’Prishtines…

Normal qe kta mbesin te gjuha shqipe se kta t’rit tash (kjo gjenerata e facebook-ut dhe iPhone) kan msu 1 gjuh t’veten, qe me ta dhon boten ti se din A po flet shqip A veç po shkreton qaty pa dit ça o’ ka thot.