Qasje e re në luftën kundër plakjes

Shkencëtarët nga Harvardi në eksperimentet e tyre të kryera në minj kanë demonstruar mundësinë e rigjenerimit të indeve dhe parandalimin e procesit të plakjes.

Ishte treguar që rolin kyç e luajnë telomerat që janë një masë mbrojtëse të vendosur në skaj të kromozomeve.

Po ashtu ishin kryer edhe disa teste shtesë, ndërsa tek këto kafshë kishte ardhur deri tek ndjenja e të nuhaturit, pastaj ishin të pëlleshëm, volumi i trurit ishte shumë i zvogëluar.

Më pas të gjitha indet ishin zëvendësuar me indet e procesit të ‘ripërtëritjes’.

Ndikime dhe përparime në indet e ripërtëritjes ishin vërejtur menjëherë pas disa muajve.

Sipas shkencëtarëve, nuk do të kalojë edhe shumë kohë kur ata me lejen përkatëse një eksperiment të tillë do ta kryejnë edhe te njerëzit, eksperiment që sipas tyre do të jetë mjaft i rëndësishëm për qenien njerëzore në përgjithësi