Shkencëtarët e panë një shpërthim nga lashtësia

Astronomët kanë parë shpërthimin më të vjetër deri më sot, që ka ndodhur 13 miliardë vjet më parë, pak pas lindjes së universit.
Astronomët gjurmuan rrezet gama të shpërthimit të quajtur GRB 090423 për ta parë dritën nga ylli masiv që u shua 630 milionë vjet pas Shpërthimit të Madh, i cili e paraqet lindjen e universit, shkruan revista shkencore “Natyra”.

Vdekja e yllit ka qenë mjaft e ndritshme për t’i ndriçuar madje edhe galaksitë, dhe do t’u ndihmojë shkencëtarëve të kuptojnë se çfarë ka ndodhur në ditët e para të universit.

Ishalla e gjejne, keshtu me shuan kuriozitetin. Dhe pse ka akoma shume “mistere” qe rrethojne token.

ishalla e gjejne se u bera kurjoz :smiley:

shume interesante.eshte nje fakt qe tregon se shume nga yjet qe shikojme nuk ekzistojne sot, dhe do zhduken nga horizonti me radhe sipas largesis qe kane