Shpirti i lënduar!

[b]Bazuar në hulumtimet e përbashkëta të mjekëve dhe psikologëve, ata kanë ardhur në përfundim se: “dashuria dhe mundimi (neveria) kalojnë nëpër zemër”. Por as organet tjera të trupit nuk janë të kursyera nga “goditjet e shpirtit”. “Shpirti i lënduar” më së shpeshti godet sistemin kardiovaskular si dhe atë të frymëmarrjes dhe të tretjes.

Ajo që trupit të njeriut i jepër ritëm dhe jetë është shpirti. Ajo e bënë trupin të shëndosh. Shpirti është pikërishtë ajo frymë e fundit që njeriu e nxjerr nga trupi kurr ndërronë jetë. Prej nga vje shpirti dhe ku shkon, këtë ende askush nuk e dinë sigurt. Megjithkëtë, një gjë është e sigurt. Çdo sëmundje e trupit është shenjë e qartë se shpirti vuan.

Mjekët e vjetër kinez mjaftë mire e kan ditur se emocionet luajn role të rëndësishëm në organizmin e njeriut. Ato janë në gjendje të shkaktojnë sëmundje të llojllojshme madje edhe te njerëzit shumë të forte. Mjafton që të godasin në vende më të ndieshme të organizmit dhe sëmundja fillon të merr hovë.
Të gjitha sëmundjet të shkaktuara prej gjendjes psikike apo çregullimit të saj në mjekësi quhen sëmundje psikosomatike. Këto sëmundje shfaqen në relacionin shpirtë - trupë. Madje edhe mjekët e vjetër se frika e njeriut ngjitet për shpnetkë përderisa neurozat shktërrojnë mëlqinë. Për ta caktuar diagnozën, mjekët e Greqisë së vjetër kanë kërkuar që pacienti të flej një natë në tempullin e Eskulapit dhe vetëm pas kësaj, pasi t’u tregoj atyre se çka kishte ëndërruar, t’ia caktojnë diagnozën.
Po ashtu është e njohur se shkaqet e histerisë janë gjithnjë të natyrës psikike si dhe se për manifestimet e saj nuk ekzistojnë kurrëfarë arsye fiziologjike. Po në këtë mënyrë bazohej edhe çasja e Frojdit te mjekimi i çrregullimeve psikike (llojet e ndryshme të neurozave dhe psikozave). Pra, gjithnjë kur shpirti vuan - vje deri te sëmundja e trupit.

DASHURIA GJITHNJË E GODET ZEMRËN

Bazuar në hulumtimet e përbashkëta të mjekëve dhe psikologëve, ata kanë ardhur në përfundim se: “dashuria dhe mundimi (neveria) kalojnë nëpër zemër”. Por as organet tjera të trupit nuk janë të kursyera nga “goditjet e shpirtit”. “Shpirti i lënduar” më së shpeshti godet sistemin kardiovaskular si dhe atë të frymëmarrjes dhe të tretjes. Po ashtu edhe pjesët e dukshme të trupit shpesh janë nën goditje të forte të shpirtit, si p.sh: lëkura, shpinda, duart, gjinjët etj. Është një e dhënë interesante për të verbërit. Ata shumë më rradhë vuajnë nga ekzemat, psoriaza, kruarjet në lëkurë si sukrepi etj apo nga ndonjë sëmundje tjetër e lëkurës.

FEMRAT DHE SËMUNDJET PSIKOSOMATIKE

Shpesh viktima të sëmundjeve të ndryshme psikosomatike janë femrat. Ato anojnë të besojnë se shkaqet e sëmundjeve të tyre trupore janë vuajtjet e natyrës psikologjike. Meshkujt më pak besojnë se shkaktarë kryesor të sëmundjeve trupore janë problemet psikike. Te meshkujt zakonisht emocionet kanë afat të shkurtër të veprimit. Ata për dallim nga femrat janë ekstravert dhe shpejtë zbrazen nga “mbushjet emotive”, përderisa femrat çdo gjë e mbajnë në vete dhe lirimin e arinë duke qajtur apo duke thzer pjatat dhe gotat gjat larjes së tyre.
PJESËT MË TË NDIESHME TË TRUPIT NGA “GODITJET E SHPIRTIT”
SHPINDA - Keni dëgjuar me siguri shpesh kur dikush thotë: “Më dhemb shpinda”. Kjo thënje ka një kuptim tejet relativ, ngase njeriu nuk e sheh shpindën e vet dhe në anën tjetër është vështirë të konstathet se dikuj i dhemb shpinda apo është reflektim i gjendjes së tij psikike. Ndjenja e vujtjes, mundimit, pakënaqësisë, apatisë, mllefit të akumuluar, zhgënjimit, hidhërimit etj. Shkaktojnë dhimbje në shpindë dhe rëndim në supe.
SISTEMI I FRYMËMARRJES - Bronket dhe mushkërinjtë po ashtu janë nën ndikim të madh të problmeve të jashtme. Asmatikët shpesh theksojnë se “diçka i ngulfatë”, ua zë frymën, u shtrëngon në gjoksë. Arsyet janë gjithnjë të natyrës psikologjike. Edhe të sëmurët emocional i “ngulfatë diçka në fytë” - ata ndjejnë kështu pas ndodhive dhe situatave të caktuara dhe nga njerëzit të caktuar.

ZEMRA - Pa dyshim është organ që ka lidhje më të fuqishme me jetën emocioale apo me përjetimin e situatave të caktuara. Kurt ë përgatiteni për takim me dike që e duani apo e simpatizoni - ajo fillon të rrah shpejtë. Kur ndodheni pranë personit që vërtet e dashuroni, keni ndjenjën se zemra gati sa “nuk del jasht nga vendi” Kurt ë frikoheni, “zemra ju bëhet akull”, apo shtanget!

SISTEMI I TRETJES - Personat introvert (sidomos femrat), që janë të kthyera kah vetja, kanë probleme të mëdha me traktin digjestiv. Ata që vuajnë nga gastritisi apo nga ulqerja (i thati) në barkë, zakonishtë kanë probleme në komunikim me rrethin.

LËKURA - Kruaja (sukrepi), njollat në lëkurë të fytyrës tregojnë se personi “nuk e ndjen veten mire në lëkurën e vet”. Shikoni vetëm në sy të dikuj që Brenda ditës është zgënjyer nga dikush që e do, dhe do të vërreni rrathë të murmë përreth syve. Shenjat në lëkurë na tregojnë kjartë se kemi dëshirë që të hjekim dorë nga disa situate të jetës apo nga disa njerëz me të cilët jetojmë dhe rrethohemi.

SYTË JANË PASQYRË E SHPIRTIT

Thënje shumë e vërtetë antike - sytë janë pasqyre të shpirtit. Njeriu shumë gjëra mund t’i fsheh me sjelljet e veta, deklarimet, pamjen e vet, por asnjëherë nuk mund ta fsheh reflektimin e shpirtit te sytë e vet. Bebëzat e syve na ngjerohen kur dikush na pëlqen, ndonjëherë mblidhen. Shkëlqimi në sy tregon gjendjen tone emotive dhe atë psikike. Dridhërimet, fokusimi i koncetruar i shikimit janë shprehje të gjendjes sonë të brendshme porn ë të njëjtën kohë edhe reaksion në ngacmimet nga jasht apo në personin që e vështrojmë. Në sytë tanë shihet gjithçka - gjendja emotive, shëndetësore, disponimi etj.[/b]

[b]SYTË JANË PASQYRË E SHPIRTIT

Thënje shumë e vërtetë antike - sytë janë pasqyre të shpirtit. Njeriu shumë gjëra mund t’i fsheh me sjelljet e veta, deklarimet, pamjen e vet, por asnjëherë nuk mund ta fsheh reflektimin e shpirtit te sytë e vet. Bebëzat e syve na ngjerohen kur dikush na pëlqen, ndonjëherë mblidhen. Shkëlqimi në sy tregon gjendjen tone emotive dhe atë psikike. Dridhërimet, fokusimi i koncetruar i shikimit janë shprehje të gjendjes sonë të brendshme por në të njëjtën kohë edhe reaksion në ngacmimet nga jasht apo në personin që e vështrojmë. Në sytë tanë shihet gjithçka - gjendja emotive, shëndetësore, disponimi etj.[/b]

shume e vertet kjo!