Si funksionojne Panelet Diellore

Panelet solar perdorin energjine e diellit dhe e trasformojne ne energji te dobishme apo nxehtesi per aktivetet e njeriut.

Panelet solar ndahen ne 3 kategori:
Panele Solar fotovoltazh: shenderrojne energjine djellore ne energji elektrike.
Panele Solar termik: shenderrojne energjine djellore per nxehjen e ujit.
Panele Solar ibrid: ku ka te dyja funksionet siper.

Panelet kane avantazh sepse lejojne shume kursimin e energjise elektrike apo gazit per ngrohje te ambjenteve. Por shpesh here kostua e instalimi eshte shume e larte!

A perdorni panele solar ne shtepine tuaj? Nese po, a jeni te kenaqur?

do te doja nji informacion me te sakte .pershembull ,me cfare materie perbehen skemat e lidhjeve ,panelet diellore si ndertohen ,si dhe qysh e shdrrojne energjine diellore ne energji elektrike ,…////???//:!::!::!::!::!:

Trasformimi i Drites se Diellit ne Energji!
Fluksi i drites se diellit bie mbi materialin e panelit qe eshte i perbere prej gjysempercjelles te cilet jane te ndertuar me silic.
Atomet e silicit te panelit formojne nje tip rrjete te kristalte tredimesionale ne forme tetraedike dhe çdo njeri nga keto ve ne dispozicion nje nga kater elektronet e valences. Dhe ai qe krijon energjine eshte elektroni i jashtem i orbites, pasi 3 te tjeret jane te lidhur me berdhamen. Pra e gjitha kjo mundesohet pasi atomit i ndryshon faza e valences.

Ky eshte proçesi i shenderrimit dhe me çfare perbehet por pyetjen tjeter nuk e kuptova çdo te thuash!

AL

Faleminderit per informacionin

Faleminderit !

kam nja 4 panele diellor dhe ndoshte me jepte ndonjeri informacion per ndonji skeme elektrike per menyren si lidhen .ndersa ti po kujton kohet kur isha gjimnazist dhe profesori na shpjegonte ne drase te zeze

Te me kishe thene ne fillim qe kam 4 panele do te kisha kuptuar!

Ne radhe te pare paneleve duhet kaluar nje percjelles qe te lidhesh te gjithe shiritat qe e perçojne! (nese nuk e kane).

Me pas keta shiritat qe dalin nga te dyja anet, duhet te lidhen ne seri me njeri tjetrin.

Ne njerin skaj bashkohen, kurse ne tjetren lidhi me nje llamp te vogel per prove!

keto i di por mos kane nevoje per ndonji inverter per mbrojtjen ndaj kolpove te korentit apo jo

Nuk eshte nevoja per “trasformues” as stablizues, pasi me 4 panele, uroj te arrish 6 apo 12 volt!
Nese do te kishim nje panel me te madh, atehere dote linde nevoja per nje stablizues rryme!

epo ja pra ketu doja te dilja ,na duhen bateri akumulatore 12v 100 A qe te karikohen gjate dites dhe inverteri e kthen nga 12v ne 220v dhe kur te na ikin dritat ,gje qe ktu ne shqiperi nuk ndodh shpesh te ndricoje

Sa vete nje sistem me panele djellor per nje shpi rreth 100 Meter Katror?

une per vete shpine e kam 120m katror por mendoj se nuk ka lidhje me ket pun reno ,mua mi prune ,as qe ja kam haberin sesa kushtojne vetem inverterin bleva 12000 mije lek ,te pakten kursej leket e gjeneratorit dhe te benzines qe konsumon

Jo e kisha llafin per ndriçim e korent gjate dites!

gjera interesante. mua nje shok qe punon ne gr me keto me ka then qe per ndertesen time ku ne katinne pare eshte restorant edhe ne te dytin shtepia. dhe me siperfaqe 240 metra katrore. duhen 12 mi euro investim edhe te kem sistemin tim per prodhimin e energjise te perhereshm. tani nuk u futa me shum ne detaje se mu duken shum leke. por po ta mendosh pak me mire . ja vlen mbyll cdo kontrate me oshen edh je ne qeffin tata