Si ta stimuloni inteligjencën e fëmijëve tuaj

Shkencëtarët thonë se kur lindim kemi një numër të caktuar të qelizave nervore, të cilat do t’i kemi në atë numër deri në fund të jetës. Lidhjet midis atyre qelizave fillojnë që të krijohen në moshën më të re, kështu që stimulimi i caktuar i përmirëson zhvillimin e inteligjencës te fëmijët. Por, duhet ta dini se nuk duhet të sforconi asnjë funksion kognitiv (njohës) te fëmijët, meqë në atë mënyrë rrezikoni që ta mbingarkoni fëmijën dhe të shkaktoni çrregullime sikur që është p.sh pagjumësia. Duhet ta dini se fëmija vetëm në një moshë të caktuar arrin aftësinë që të kuptojë dhe mbajë mend diçka. Prindi është aty që ta dallojë periudhën kritike për zhvillim të ndonjë aftësie të caktuar dhe ta nxitë zhvillimin në atë moment.

Deri në muajin e tretë
• Ledhatojeni beben sa më shumë, preferojnë ekspertët britanikë të revistës “Parenthood”.

Ledhatimi nxit zhvillimin e funksioneve trupore dhe shpirtërore.

• Blini lodra me ngjyra të ndryshme dhe qitni në atë mënyrë që t’i shohë fëmija.
• Lejoni bebes që të luajë me ujë derisa e lani.

Nga 3 deri 6 muaj
• Blini lodra që lëvizin, në mënyrë që bebja t’i përcjellë me shikim.
• Fshihni lodrat, në mënyrë që t’i kërkojë bebja.
• Nxirreni beben në shëtitje.
• Bisedoni me beben tuaj.

Nga mosha 6 deri 12 muaj
• Lejojeni beben që të zvarritet dhe, në atë mënyrë, ta njohë botën.
• Ushqejeni me ushqime sa më të llojllojshme.

Nga 12 deri 18 muaj
• Fëmija le të luajë sa më shumë dhe le të bëjë ushtrime trupore.
• Jepni fëmijës rast që të marrë pjesë në komunikim me ambientin.

Nga 18 deri 36 muaj
• Lëreni fëmijën që të luaj me shkronja dhe numra, në mënyrë që të mësohet me forma të ndryshme.
• Në moshën 2-vjeçare fëmija mund të mësojë rregullat e disa lojërave.

Nga mosha 3 deri 6-vjeçare
• Le të njihet fëmija me sa më shumë objekte të ndryshme.
• Mund të mësojë edhe ndonjë gjuhë të huaj, apo ndonjë instrument muzikor.

p.s

mun dte shtoja, por jo si pjese e ketij studimi, pra jo si autore: mund t’i flisni femijes suaj per Zotin