Si të bëj kërkim ne Google?

Per te be nje kerkim ne Google, vetem shkruani disa fjale pershkruese te asaj qe kerkoni dhe klikoni Enter ose butonin Google Search. Do t’ju hapet nje varg faqesh per te zgjedhur. Google i radhit faqet qe permbajne te gjithe fjalet e shkruara, pastaj ato qe permbajne fjalet pjeserisht.

Duke klikuar mbi njerin nga linket e dhena, ju mund te kaloni direkt ne faqet qe permban artikullin. Per t’u kthyer prap ne Google beni nje klikim te djathte ne mouse (right-click) dhe Back.

Perzgjedhja e fjaleve (Keywords)

Per rezultate me te mira dhe sa me te sakta ne kerkim, eshte e rendesishme qe t’i zgjidhni fjalet perkatese. Kijeni parasysh:

* Provoje me te kuptueshmen ne fillim. Nese kerkoni informata mbi Skenderbeun, shkruani “Skenderbeu” e jo “heroi kombetar” ; ose nese kerkoni informata mbi Pikason, shkruani “Picasso” para "painters"(piktor).
* Perdorni fjalet qe do te daliin ne informaten qe ju do kerkoni. “luxury hotel Tirana” do t’ju jep rezultate me te mira se “really nice places to spend the night in Tirana”.

Diheni qe:

* Google injoron fjalet “where” ,“how” dhe disa shkronja pasi keto ngaldasojne kerkimin pa e ndryshuar rezultatin. Nese keto terme (zakonisht germa) jane te rendesishme per kerkimin tuaj atehere perdorni simbolin “+” me vend bosh para dhe mbas (space). Psh per kerkim te Star Wars I shkrueni “Star Wars + I” ose ” Star Wars I” (dmth em thonjeza)
* Menyra se si i keni rradhitur fjalet ndikon ne rezultatine kerkimit
* Me default Google i llogarit te gjitha fjalet per kerkim, prandaj NUK ka nevoj te shkruani “and” mes fjaleve.
* Kerkimi ne Google NUK eshte case sensitive. Nuk ka rendesi nese fjalet i shkruani me germa te medha apo te vogla, rezultati do jete i njejte. Psh SkeNDerBeu do t’ju jep te njejtin rezultat si skenderbeu
* Google nuk ju jep rezultatet opsjonare te termeve qe perdorni. Nese ju beni nje kerkim per book NUK do merrni rezultate per books ose bookstore.

Kerkim sipas kategorise (Search By Category)

Google Web Directory (directory.google.com) eshte vendi me perkates per fillestaret qe s’dijne cilet fjale te perdorin per kerkim. Psh, nje kerkim per Saturn ne kategorine e Shkences (Science) - > Astronomi (Astronomy) ne Google Web Direcotry do t’ju jep faqet mbi planetin Saturn; nga ana tjeter nje kerkim mbi Saturn ne kategorine e Atumojeteve (Automotive) do t’ju jep vetem faqet mbi makinat Saturn.

ose per te kerkuar informacjone ne shqip

ne google shqip

https://www.google.com/intl/sq/