Takimi i Muslimanit dhe krishterit

Takimi i Muslimanit dhe të krishterit

Me emrin e Allahut. Meshiruesit. Meshirberesitl
Ky liberth eshte shkruar ne baze te rezultateve te dialogeve me
Kleret Kristiane. Debatet kane qene te sjellshme, dashamirese, miqesore dhe konstruktive, pa synuar lendimin e ndjenjave fetare te ndonje Kristiani. Por me teper ky eshte nje ngacmim dhe nje thirrje ndaj kristianizmit, gjithashtu dhe dicka e domosdoshme per te verteten ndaj Krahasimeve Religjoze.

Kristiani---- Nese te tri besimet: Judaizmi, Kristianizmi dhe Islami thone sa vijne nga i Vetmi dhe i njejti Krijues, perse ndryshojne atehere?

Muslimani---- Te tere profetet nga Adami tek Muhamedi (PQMT) u derguan me te njejtin mesazh, e ky mesazh ishte nenshtrim i plote i njerezimit ndaj Allahut. Ky nenshtrim ne Arabisht quhet Islam, Islam do te thote gjithashtu Paqe, paqe ndermjet Krijuesit dhe krijesave te Tij. Ne ndryshim nga Judaizmi dhe Kristianizmi, emri Islam eshte dhene nga Allahu, nga vete Ai dhe ne Suren 5:3: “Sot juve ua kam perkryer fene tuaj, dhe begatine time ndaj jush e kam plotesuar, dhe jam i kenaqur qe Islami do te jete fe e juaj”. As emri “Judaizem” e as emri Kristianizem" nuk gjendet ns Bibel, madje as ne fjaloret Biblike. Asnje profet izraelit nuk e permendi fjalen "Judaizem. “Jezusi kurre nuk e shpreh se donte te vendoste Kristiani----zmin mbi toke dhe kurre nuk e shpalli veten Kristian. Fjala Kristian permendet vetem 3 here ne Dhjaten e Re e per here te pare nga paganet dhe çifutet ne Antioki rreth vitit 43 te eres sone, shume kohe pasi Jezusi e kish lene kete bote. Lexo veprat e Apostujve 11 :26:… ketu ne Antioki nxenesit per here te pare i quajten te krishtere”.
Me vone Mbreti Agripa i dyte i thote Palit, lexo veprat e Apostujve 26:28:“Agripa iu pergjigj: “Edhe pak dhe po ma mbush mendjen te behem i krishtere.
Pra ishin armiqte e jo miqte ata qe e perdoren per te paren here emrin “Kristian.” Se fundi ky emer permendet nga Pjetri ne nje leter ngushelimi derguar nje besimtari, lexo letra e Pare e Pjetrit 4:16;” Por ne qoftese e peson per arsye se eshte i krishtere, nuk duhet te kete turp…”
Myslimani i pare ne toke nuk qe Muhamedi, por Abrahami i cili iu nenshtrua plotesisht Allahut. Por Islami, si menyre te jetuari, u eshte treguar Profeteve qe kane qene edhle me pare se Abrahami si Adamit dhe Noes. Me pas Islail erdhi si mynyre te jetuari ,per gjithe njerzimin.

Kristiani---- Si mund te ishte Abrahami Mysliman? Ai njihet si çifutl
Muslimani---- çifut? Kush ua tha kete?

Kristiani---- Keshtu na e kane mesuar, madje dhe Bibla duhet ta kete konfirmuar.

Muslimani---- Mund te na tregosh se ne eilen pjese te Bibles thuhet se ai eshte çifut?

Nese nuk e gjen dot shpejt, po te ndihmoj.
Lexo Gjeneza 11 :31
Kristiani----“Terahu mori te birin, Abramin, nipin e tij Lot, birin e Haranit, gruan e Abramit, Sarani dhe se bashku u nisen nga Uri Qaldijaneve, per te shkuar ne Kanan. Dhe kur mberriten ne Haran u vendosen aty pergjithmone”.
Kristiani---- Pra Abrahami nuk mund te kete qene çifut. Se pari, sepse Uri i ({aldijaneve ku ai lindi ishte ne Mesapotami qe tani eshte pjese e Irakut. Pra ka qene me teper Arab sesa çifut. Se dyti; emri çifut filloi te perdorej pas vdekjes se Judes, sternipit te Abrahamit (shih tabelen fqA) Lexo me tej ne Gjenezen 12:4-5.
Kristiani---- “…dhe kur Abrahami u largua nga Harani, ai ishte shtatedhjete e pese vjecç…dhe ne token e Kananit ata mberrine”.

Muslimani---- Pra Abrahami emigroi ne Kanan ne moshen 75 vjeçare dhe Bibla e thote qarte se atje ai ishte plotesisht i huaj Gjeneza 17:8:" Ty dhe atyre qe do te vijne pas teje une do tua jap te tere token e Kananit, ku ti je i huaj, perta pasur tuajen ngahera; dhe une do te jem Perendia i tyre." Tani lexo Gjenezen 14:13.
Kristiani---- “Njeriu qe shpetoi erdhi e ia tha kete Abram Hebreut.”
Muslimani---- Si mund ta quani Abrahamin çifut kur vete Bibla e quan Hebre qe do te thote banues i bregut tjeter te Eufratit. Po ashtu ajo do te thote se ai i perket Eberit, pasardhes i Shemit. lexo tani “Gjenezen 32:28 se çfare i ndodhi emrit te Jakobit pas luftes me engjellin.
Kristiani----“Dhe ai i tha, emri yt nuk dO te jete me “Jakob”,por “Izrael” sepse ti
luftove me Zotin dhe me njerezit.”
Muslimani---- Pra Abrahami qe Hebre. Pasardhesit e Jakobit qene Izraelitet qe perbeheshin nga 12 fise. Juda u mbiquajt “çifut” ndaj ne fillim çifute u quajten
vetem pasardhesit e Judes. Lexo Eksodi 6:16-20, per te mesuar se cili qe Moisiu ne te vertete.
Kristiani---- Emrat e bijve te Levit sipas breznive ish in: Ghershon, Kanath,
Merari…Dhe bijte e Kanathit qene: Amrami… Amrami u martua me motren e te jatit e cila i lindi Aaronin dhe Moisiun.”

Muslimani---- Keshtu pra Moisiu nuk qe çifut,pasi nuk rridhte nga Juda por nga Levi. Moisiu qe “ligj-dhenesi”(Torah eshte ligji) i bijve izraelit.

Kristiani---- Po kesaj ç’'shpjegim i jepni?

MUSLIMANI: Sepse ne perdorim si standart Kur’ anin e Shenjte. Mund ta shpjegosh Biblen dhe te korrigjosh paragjykimet çifute e kristiane duke i pare brenda kontekstit te Kur’anit. Ai eshte i fundit liber i shenjte i cili nuk eshte falsifikuar apo perdhosur. Permbajtja e tij eshte vertetuar nga Allahu ne Suren 2:2 “Ky eshte libri qe nuk ka dy ne te”… e me pas ne Surean 15:9 "Ne me madherine tone e shpallem Kur’anin dhe Ne gjithsesijemi mbrojtes te tij…"Ky varg eshte sfide per njerezimin. Eshte fakt se kane kaluar me teper se 1400 vjet dhe Kur’anit nuk i eshte ndryshuar asnje fjale, dhe ndonese te pafete bene çeshte e mundur per ta shtremberuar ata deshtuan me turp ne perpjekjet e tyre. Siç thuhet dhe ne vargun e shenjte “Ne gjithsesi jemi mbrojtes te tij”.e per Allah, Ai e ka ruajtur.
Ne te kunderten, te gjithe librat e tjere te shenjte (Torahu… Psallmet, Ungjijte, etj Jane perdhosur ne formen e shtesave, redaktimeve apo ndryshimeve te origjinalit.

Kristiani---- çfare thote Kur’ani per Abrahamin e Moisiun, qe te ben te nxjerresh nje pertundim te tille per Biblen?

Muslimani---- Ne Suren 3:65 thuhet: “0 ithtare te librit, pse po polemizoni me ne rreth Ibrahimit? E, nuk jane shpallur as Tevrati, as Inxhmi, vetem se pas tij?1 A. nuk e kuptoni?”
Dhe ne Suren 3:67 thuhet: “Abrahami nuk ish as jehudi e as i krishtere por ai ishte larg besimeve te kota, ishte mysliman dhe nuk ishte prej idhutareve.”
Ne Suren 2:140 thuhet: "A pretendoni se Abrahami, Ishmaeli, Isaku, Jakobi dhe pa(;ardhesit e tij qene çifute ose kristiane? Thuaj (0 Muhammed). “A e dini ju me mire apo Allahu? Kush eshte me mizor se ai qe e ka deshmine Allahut tuaj prane vetes dhe e fsheh; Allahu nuk eshte i panjoftuar me veprimet” Patjeter qe ata nuk qene as çifute e as kristiane, pasi emri “çifut” u perdor pas Judes dhe emnri “kristian” erdhi shume kohe pasi,kish ikur Jezusi.

Kristiani----Eshte paksa e cuditshme te degjosh emrin “Allah”. Kur dini te flisni Anglisht perse nuk perdomi “God” (Zot).

Muslimani---- Po, eshte e vertete qe per jo-myslimanet emri Allah tingellon paksa i çuditshem, por ky emer eshte perdorur nga te tere Profetet, qe nga Adami deri tek Muhammedi (POMT). Ai vjen nga bashkengjitja e dy fjaleve arabe AI-llah, dmth Zoti. Bie germa “I” dhe keshtu formohet fjala “Allah”. Ne varesi te pozicionit qe merr me nje fjali ne arabisht, kjo fjale mund te marre formen "Allah “, e cila i afrohet fjales qe perdorin Hebrenjte per krijuesin, dmth, “Eloha”. Por perdorimi i formes se shumesit nga çifutet perben nje gabim sepse jep idene e me shume se dy Perendive. Forma “Allah” i afrohet fjales Aramaike “Alaha”= Perendi, te perdorur nga vete Jezusi (shih Enciklopedia Britanike, 1980, fjalet “Allah” dhe “Elahim”). Pra, ndersa per jo-myslimanet fjala " Allah” tingellon e çuditshme, ajo nuk qe aspak e çuditshme per profetet qe nga Adami e deri tek Muhamedi “POMT”, pasi ne thelb ajo qe ata thone, ishte e njejta: lslam., dmth nenshtrimi i plote, dhe fjala Allah eshte emri i pervçem i Oenies Supreme. Kjo fjale nuk ka
. as shumes e as gjini, me nje fjale nuk kemi Allahet, as Allahun mashkull e femer, siç kemi ne krishterim Perendi, Perendia dhe Perendite. Per me teper perdorimi i fjales Perendi eshte teper i ngaterruar, pasi shume Kristiane qe flasin "anglisht vazhdojne ta konsiderojne Jezusin si Perendi. Madje dhe fjala “Krijues” nuk eshte shume e qarte, nga qe shume kristiane thone se kjo bote eshte krijuar prej Jezusit. I çuditshem nuk eshte vetem emri “Allah”, por dhe menyra sesi myslimanet e adhurojne Allahun duke u pastruar, perkulur, gjynjezuar dhe duke agjeruar. Te tera keto duken te cuditshme per ata qe nuk jane myslimane, por nuk kane qene aspak te çuditshme per te gjithe Profetetçdersa kristianet e kane braktisur zakonin e te pastruarit ( larjen e duare, te kraheve, kembeve si dhe lagien e flokeve) perpara lutjes, ky zakon vazhdon te praktikohet nga myslimanet, ashtu siç praktikohej dhe nga profetet, gje qe duket qarte ne keto pjese te Bibles: Eksodi 40:31-32: “Dhe Moisiu, Aaroni e bijte e tij, ne ate koM lane duart dhe kembet e tyre. Ata pastroheshin sa here qe hynin ne fartore dhe i afroheshin altarit. ashtu siç i kishte porositur Perendia Taoisine.” Ndonese Pali beri shume ndryshime ne mesimet e Jezusit, ai vazhdoi ta permbushe me besnikeri e respekt ritin e te pastruarit siç duket dhe ne “Veprat e Apostujve” 21 :26:“Pali e ndoqi keshillen dhe solli me vete 4 njerezit. Te nesermen pasi u pastrua se bashku me ta, hyne ne tempull…”
Grate myslimane i kryejne lutjet me koke te mbuluar ashtu sic; thuhet ne letren e Pare Derguar Korintasve 11 :5,6 dhe 13 “Perkundrazi, eshte shenje mospenilljeje ndaj burrit ne qotte se gruaja e tij e emancipuar lutet ose profetizon me koke te zbuluar gjate sherbeses fetare. Ajo sillet sikur te ishte prostitute me floke te qethur. E po ndodhi qe ndonje grua nuk do ta mbuloje koken, Ie te qethet (e Ie te perjashtohet). a mos eshte turp per gruan ne qofte se e qeth ose e rruan koken? Kjo eshte nje arsye e metejshme per te mbuluar koken e saj… Gjykoni ju vete: aka hije qe gruaja te lutet para Perendise me koke zbuluar?”.

Myslimanet luten duke u perkulur, gjunjezuar, shtrire dhe pa kepuce ashtu si(.fluteshin dhe Profetet: Psalmet 95:6: “Hajdeni te lutemi e te perkulemi, t’i gjunjezohemi Perendise, krijuesit tone.” Joshua 5:14{ Joshua u perkul gjer me toke e filloi te lutej…"
Mbreterit 118:42: “Por Elija u ngjit ne maje te Karmelit; ai u ul mbi gjunje dhe fytyren e uli (vuri) ne mes kembeve.”
Numrat 20:61"… dhe ata MOISIU DHE AARONI u perkulen gjer mbi dhe e perpara tyre u shfaq lavdia e Perendise."
Gjeneza 17:3 “Dhe Abrami u gjunjezua, e Perendia filloi te fliste duke i thene…”
Eksodi 3:5 dhe Veprat e Apostujve 7:33:“Dhe Ai(PERENDIA) i tha atij (MOISIUT) Hiqi sandalet sepse po qendron ne toke te shenjte.”
Kristianet do te dridheshin po te dinin se peligrinazhi apo haxhilleku, siç i themi ne, i cili kryhet nga myslimanet duke u sjella rreth gurit ta shenjta Ka’bes . ne Meke, eshte kryer nga mjaft Profete, madje dhe nga Profete Izraelite.

Kristiani---- Ne Bibel nuk e kam hasur kurre haxhillekun apo gurin e Shenjte.
Muslimani----Kjo permendet disa here e mjaft qarte, por lexuesit e Bibles nuk e vene re:

1.“Kur ish nisur per ne Padan-aram Jakobit iu shfaq nje vegim dhe te nesermen ai ngriti nje shtylle prej guri te cilen e quajti “Beth-EI” dmth Banesa e Perendise (Gjeneza 28:18-19).
2. Vite me vone, po ky profet, Jakobi, u urdherua nga Allahu te shkonte ne Beth-EI (Gjeneza 35:4,14,15). Perpara se te shkonte atje, Jakobi hoqi te tere Perendite e huaja per te. Te njejten gje beri dhe Muhamedi me vone kur hoqi te tere idhujt e vendosur rreth gurit te shenjte: Ka’bes ne Meke.
3.Nje shtylletjeterguri ngriti Jakobi dhe vjehrri i tij Laban (Gjeneza 31 :4549:” Jakobi ngriti nje kollone te gurte. pasi e beri kete u tha te afermve: “Mblidhni gure” E ata mblodhen gure e ngriten nje pirg e mbi ate pirg u shtruan te hane buke. Labani e quajti “Jegar-sahadutha” por Jakobi i vuri emrin “Galeed…” Dhe “Mizpah”; sepse ai tha: “Perendia ruajte mes meje e teje …”
4."Xheptahu dhe Amoni ishin ne lufte mes tyre. Xheptahu iu betua Perendise perpara Mizpeutte Giledit se,"nesa fitonte do te bente tli bijen e tij te vetme. Ai e flijoi dhe e dogji te gjalle vajzen e tij te vetme si kurban per Perendine (Gjykatesit 11 :29-39)
5.“400.000 shpatare nga 11 fiset e Izraelit u betuan perpara Perendise ne Mizpah se do te zhduknin nga faqja e dheut fiset e Benjaminit” ( Gjykatesit 20 dhe 21).
6.“Bijte e Izraelit nen udheheqjen e Samuelit u betuan ne Mizpeh se nese
do te fitonin kunder Filistineve do ti shkaterronin idhujt e tyre” (I Samuel 7)
7.Kur Samueli u caktua mbret i Izraelit, i gjithe kombi u mblodh ne Mizpeh
(I Samuel 10).
Pra, eshte me se e qarte se ne bote nuk ka mbetur asnje Mizpeh, veç atij me te vjetrit ne qytetin e Shenjte te Mekes, . ndertuar nga Abrahami dhe i biri Ishmaeli prej te cileve rrjedh dhe Profeti Muhamed. Myslimanet jane me te vertete ndjekes te te gjithe Profeteve. Mund-te te tregoja edhe mjaft gjera te tjera rreth Myslimaneve, Islamit dhe Muhamedit (POMT) se si ata jepen ne Bibel, por perse te dish keto kur nuk kerkon te dish te verteten?

[b]Kristiani---- Kam mjaft besim ne perkushtimin tim si kristian, por kjo me nxit perte ditur me teper rreth te dy besimeve. Nganjehere me duket vetja i perqeshur kur lexoj libra te shkruatur prej myslimaneve.

Muslimani---- Ka influencuar kjo ne jeten tende fetare?

Kristiani---- Po, ndaj dhe tani nuk vete ne Kishe aq rregullisht si me pare. Fshehurazi lexoj libra shkruar prej myslimaneve. Shpesh kam pyetur disa Myslimane per ate gjera qe kisha te paqarta, po nuk mbetesha i kenaqur. Une kerkoj nje besim tek i cili mund te mbeshtetem, besim i cili te me jape paqen shpirterore dhe te jete i pranueshem e jo te besoj verbazi tek ai.
.
Muslimani---- Jam i nje mendimi me ty dhe e vleresoj qendrimin tend. Por ne nuk na lejohet te joshim askend. Ne u flasim vetem atyre qe desherojne te na degjojne.

Kristiani---- Megjithate une jam i lire te besoj ç’te dua dhe askush s’mund te me ndaloje. ;.

MUSLIMANI Po, eshte e vertete. Feja nuk e njeh detyrimin.por sipas zgjedhjes do kesh denim ose shperblim.

Kristiani---- Por atehere perse kerkojne myslimanet qe te tjerat ta pranojna besimin e tyre?

Muslimani----Ashtu si kristianet u kerkojne çifuteve qe ta pranojne Jezusin si Mesia, ashtu dhe ne myslimanet u kerkojma kristianeve,çifuteve dhe gjitha njerezimit qe ta pranojne Muhamedin (POMT) si vulen e gjithe Profeteve.
Profeti yne Muttamed (POMT) ka thane: " Jepja fjalen time edhe nje sherbyesje (varg j Kur’anit te Shenjte)"
Po keshtu Isaja perm end ne kapitullin 21 :13 “Pesha mbi Arabine” qe do te thote pergjegjesia e Arabeve Myslimane, dhe tani e tare myslimanve, per te perhapur Islamin. Isaja i thote keto fjale pasi sheh nja vegim, ku jane nje karroce me gomere e nje me deve (21 :7):“Ai pa dy kalores mbi karroca, nje karroce e mbrehur me gomere e nje e mbrehur me deve:”
Karroca me gomere doli se qe Jezusi i cili hyri ne Jeruzalem mbi te (Gjoni 12:14: Mateu 21 :5) Cili qe atehere karroca me deve? S’mund te kete qene tjeter njeri vec; Muhamedit (paMT), i eili erdhi 600 vjet pas shtaqjes sa Mesise. Nese kjo nuk pranohet atehere profetesia e tij eshte permbushur.

Kristiani----Keto shpjegime me nxisin qe ta lexoj Biblen me me teper kujdes. Do te me pelqente qe te diskutonirr.me teper se bashku.

Muslimani----Patjeter, te jesh i suksesshem na kete bote nuk do thote se dote jesh I tille dhe ne tjetren: Jeta tjeter eshte shume me e mire e shume me e gjate. Tani njerezit jane here materialiste e te ngushte. Le te takohemi e ti diskutojme dallimet mes feve tona hapur e pa paragjykime. Islami bazohet mbi arsyen nuk pranon qe gjerat te pranohen me symbyllur. Madje dhe Bibla thote: “Por shqyrtoni me kujdes çdo profeci dhe pranoni vetem ate qe eshte me e mire”."(Letra e Pare Drejtuar Selanikasve 5:21)

Kristiani----Tani sapo citove nga Isaja “karroce me deve” dhe nga kjo dola ne konkuzionin se ky eshte Muhamedi. Eshte profetizuar atehere ai ne Bibel?

MUSLIMANI Sigurisht.

Kristiani---- Ne Dhjaten e Re apo te Vjeter?

Muslimani----Ne te dyja. Por per sa kohe qe nuk pranon se Perendia eshte Nje nuk do ta njohesh (Muhamedin) kurre ne Bibe!. E kam tjalan per sa kohe qe te besosh ne Trinine e Shenjte, Hyjnesina e Jezusit, ne Jezusin si bir ta Perendise, ne natyren mekatare te njeriut dhe na shlyerjen e mekatit. Te gjitha doktrinat jane shpikur prej njerezve. Jezusi profetizoi (Mateu 15:9) se njerezit do ta adhurojne me kot dhe do te besojne na doktrina te bera nga vete njerezit "Por me kot me adhurojne mua, sepse vetem masojne urdharesa te shpikura nga njerezit. "1)


A ESHTE . BIBLA E SHENJTE

Muslimani---- A je i sigurt se Bibla eshte e shenjte?
Kristiani---- Sigurisht qe jam ajo eshte fjala e Perendise
Muslimani---- Lexo atehere se çfare thote luka mbi ato qe ka shkruar vete, {luka kapitulli 1:2-3.
Kristiani---- “Keto raporte na i lane ata qe ishin deshmitare te atyre ngjarjeve dhe u ngarkuan me detyren e shpalljes se lajmit te mire. Per kete arsye vendosa dhe une t’i shqyrtoja te gjitha me kujdes qe nga fillimi, dhe t’i shkruaj me rradhe, saktesisht, per ty, i Toofil, shkelqesia juaj”.
MUSLIMANI Si mund te vazhdosh te besosh se Bibla eshte fjala e Perendise kur vete Luka thote se ai nuk qe deshmitar dhe gjithçka e mblodhi prej deshmitaresh te tjere e jo nga fjale te frymezuara prej Perendise?
Kristiani---- Ndoshta vetem kjo pjese nuk eshte fjale e Perendise.
Muslimani---- Historia tregon se Bibla u eshte nenshtruar ndryshimeve ne te gjitha
epokat. “The Revised Standard Version” 1952 dhe f971 “New American Standard Bible” dhe “New World Translatio.n” kane hequr mjaft vargje te Versionit te Mbretit Xhejms. Reader’s Digest skartoi 50% te Dhjates se Vjater, ndersa Dhjaten e Ra a ngjeshi ne 25%. Mos do te thote fjala “a shenjte” sa Bibla nuk ka gabime.

Kristiani---- Po ashtu eshte. Por per çfare gabimesh e keni fjalen?

Muslimani---- E zeme’ se ne njeren vjershe thuhet se nje person vdiq ne moshen 50 vjeçare, ndersa ne nje tjeter po ky person thuhet se vdes ne moshen 60 vjeçare. A mund te jene te dy pohimet te verteta?

Kristiani---- Jo, te dyja nuk mund te jene kurre te verteta. Ose njera eshte e drejte e tjetra e gabuar ose te dyja jane te gabuara.

Muslimani---- Nese nje liber i shenjte permban vargja kontradiktora a mund te vazhdosh ta konsiderosh te shenjte?

Kristiani---- Sigurisht qe jo, sepse shkrimi i Shenjte eshte reveluar nga Zoti dha eshte e pamundur qe te permbaje gabime apo vargje kontradiktore.

Muslimani---- Pra nuk eshte i shenjte

Kristiani---- Drejt, nga shenjteria e tij nuk mbetet asgje.

MUSLIMANI Po qe keshtu atehere si beson dot plotesisht. Cila mund te jete arsyeja e ketyre te metave?

Kristiani---- Ndoshta mund te jene gabime qe jane bare gjate shkrimit Ie librit ndryshime te qellimshme kryer nga shkruesit, shtime dhe redaktime.

MUSLIMANI Nese Bibla do te permbante vargje kontradiktore, a do te vazhdoje ta konsideroje te shenjte?

Kristiani---- Besoj se Bibla eshte e shenjte, pasi ne te nuk shoh asgje kontradiktore.
Muslimani---- Ndersa una them se ne te ka mjaft vargje kontradiktore.

Kristiani---- Ne Dhjatan e Re apo te Vjeter?

Muslimani---- Kontradikta gjen ne te dy Dhjatat. Ja disCI prej tyre:

II Samuel 8:4
Dhe Davidi mori prej tij 1000 karroca, shtateqind kalores dhe njezet mije kembesore.
{I Kronikat , 18:4 Dhe Davidi mori prej tij nje mije karroca, shtate mije kalores dhe njezet mije kembesore.

Pyetje: Shtateqind apo shtate mije?
{II Samuel 8:9-10] Kur Toi, mbret i Hamateve degjoi se Davidi kish mundur ushtrine Hadadarezerit atehere Toi dergoiv joramin birin e tij qe te pershndeste e uronte davidin pasi kishte luftuar dhe mundur hadadazerin, I cili kish qene ne lufte me toin.Jorami mori me vete plor sende ari, argjendi dhe bronxi.
{I Kronikat 18:9-10}Kur Tou mbret I I hamateve degjoi se si Davidi kishte mundur te gjithe ushtrine e Hadarezerit mbretit te zobahut.Ai dergoi tk davidi birin e tij hadoram qe ta pyeste dhe pergezonte mbi fitoren eHadarezerit dhe me vete I dha plot sende ari argjendi dhe bronxi.

,
Pyetje: Toi apo Tou. Joram apo Hadoram, Hadadezer apo Hadarezer?

{II Samuel 10:18
Dhe sirianet ia mbathen perpara
Izraelit, dhe Davidi vrau ushtaret e shtateqind karrocave siriane dhe dyzet mije kalores. ai mundi Shobahun, komandantin e tere ushtrise, i cili vdiq aty.

Kronikat I 19:18
Por sirianet ia mbathen perpara
Izraelit; dhe Davidi vrau shtale mije ushtare siriane mbi karroca dhe dyzet mije kembesore si dhe vrau Sho pahun, Komandantin e Hire ushtrise.

Pyetje: Shtateqind karroca apo shtate mije ushtare? Dyzet mije kalores apo kembesore? Shobahun apo Shopah?

[color=darkblue]II Mbreterit 8:26
Ahaziahu istlte njezet e dy vjeç; kur filloi te mbreteronte.

Ii Kronikat 22:2
Ahazihau ishte dyzet e dy vjeç;, kur filloi te mbreteronte.

Pyetje: Njezet e dy apo dyzet e dy?
II Mbreterit 24:8
Jehoakimi qe tetembedhjete vjeç kur filloi te mbreteronte dhe ai mbreteroi ne Jeruzalemper tre muaj.
II Kronikat 36:9
Jehoakimi ishte tete vjeç; kur ai filloi te mbreteronte dhe ai mbreteroi Jeruzalem tre muaj e dhjete dite,

Pyetje: Tete apo tetembedhjete vjec;? Tre muaj apo tre muaj e dhjete dite?

II Samueli 23:8

Keto qene emrat e trimave te Davidit: Takmoniti i eili ulej mbi fron e qe komandant i komandanteve; I tille qe dhe Adino, Ezniti: ai ngriti sopaten e me nje te qelluar vrau teteqind vete.

I Kronikat 11 :11

E ky eshte numri i. trimave qe kishte Davidi Jashobeam, nje Hakmo-nit, i eili qe komandant i komandanteve ai ngriti sopaten e me nje te qelluar vrau treqind vete.

Pyetje: Takmonit apo Hakmonit? Teteqind apo treqind.

II Samueli 24:1
Perseri u ndez zemerimi I Perendise kunder Izraelit dhe Ai e nxiti Davidin, duke i thane “shko dhe numero Izraelin dhe Juden.”

I Kronikat 21 :1
Satanai (djalli ngrit kunder Izraelit dhe e nxiti Davidin qe te bente nje numerim te popullsise se Izraelit.

Pyetje: Mos eshte Satanai Zoti i Davidit? Mos 0 Zot!

{II Samueli 6:23[b] Dhe Mikela , bija e Solit nuk pati femije deri sa vdiq}

II Samueli 21:8
Por mbreti mori Armonin dhe Mefiboshetuin, dy djernte e Rizpahut, vajzes se Ajahut, qe ajo i kish lindur me Solin; se bashku me pese djemte e Mikalit, bijen se Solit, te cilet ajo i kish lindur me Adreielin birin e Barzilait, Meholatit.
A Pyetje: Kishte apo nuk kishte femije Mikela?
Vini re: Emri Mikel qe perdoret ne librin e dyte te Samuelit gjendet si ne versionin e Mbretij Xhejms, ashtu dhe na botimin “New Wold Translation” i shkrimeve te shçnjta, perdorur nga Doshmitaret e Jehovait, por e botimin e vitit 1973 “New American Standard Bible” ky emer eshte ndryshuar na Merab

Kristiani---- Kjo nuk me kish rene kurre ne sy me pare? A ka te tjera?
MUSLIMANIKerkon te dish me teper? Nuk eshte kjo e mjaftueshme per te mohuar
shenjterine e Bibles?
Shih Gjeneza 6:3: “Dhe Zoti tha,- Shpirti im nuk do te mbese pergjithmone
tek njeriu, pasi ai ashte i vdekshem; ai do te jetoje njeqind e njezet vjet”
Por sa vjeç; ishte Noahu kur vdiq? Mbi njeqind e njezet vjeç [color=darkblue] Shih Gjeneza 9:29:" Dhe Noahu vdiq kur kish mbushur nenteqind e pesedhjete vjec", Disa teologe kristiane thone sa njeqind e njezet vjetet nuk jane mosha maksimale e njeriut; por koha kur do te ndodhte permbytja, Por as kjo fluk perputhet’ me Biblen, pasi ne kohen e permbytjes Noahu duhet te keto qene gjashteqind e njezet vjeç(500+ 120), ndersa Bibla thote se ai ishte gjashteqind vjeç, Studioni keto vargje; Gjeneza 5:32 “Dhe Noahu ishte peseqind vjeç” Gjeneza 7:6 “Dhe Noahu ishte gjashteqind vjeç kur ujet e permbytjes mbu!uan token…,”
Kristiani----zmi beson sa Zoti e krijoi njeriun sipas shembeiltyres se Tij; te bardhe, te zinj apo sido qe te jete, mashkull apo femer. Kete e themi duke patur parasysh ata çka thuhet ne Gjeneza 1 :26: “Dhe Zoti tha, “Ie ta bajme njeriun sipas shembelltyres tone, ta ngjashem me ne…”, Por kjo bie na kontradikte me ate çka thuhet ne Isaja 40:18-25: “Me cilin doni ta krahasoni Perendine? Me çpamje doni ta perqasni?..Me cilin doni te me perqasni? Apo cili eshte i barabarte me mua?”-tha Shejteria e Tij” Po ashtu shih Psalmet 89:6: “Cili nga ata, ne qiejt e siperm mund te krahasohet me Perendine? Kush nga qeniet hyjnore eshte si Perendia?” Dhe Xheremia 10:6,7:" Asnje nuk eshte si ty 0 Zot…asnje nuk eshte si ty".

[jeremia 8-8]Si mund te thoni, ‘ne jemi te mencur, dhe ligjet e Zotit jane me ne’? Por, kujdes, penda e shkruesve (te bibles) e ka kthyer ne Genjeshter.
Kristiani---- Por, te tera keto bejne pjese ne Dhjaten e Vjeter

MUSLIMANI Ti kthehemi Dhjates sa Re tani.

Gjoni 5:37 Gjoni 14:9
"Ju nuk e degjuat kurre zerin e “…,Kush me pa mua,pa edhe
tij as nuk e pate formen e tii” Atin”

Gjoni 5:31 Gjoni 8:14
"Neqoftese dote deshmoja per “Jezusi u pergjigj dhe u tha,
vetveten, deshmia ime nuk do te. Ndonese une deshmoj per vetveten
ishte e vertete deshmia ime eshte e virtete”.,

(Romaket 7:6)Por tani jemi zgjidhur nga ligji duke qënë të vdekur nga ç`ka na mbante të lidhur, prandaj shërbejmë në risinë e frymës dhe jo në vjetërsinë e shkronjës.
RISIA FRYMES ESHTE SHTESA SE FRYMES SE SHENJTE VJETERSIA E SHKRONJES ESHTE UNGJILLI ORIGJINAL.

ZBULESA
18 Unë i deklaroj kujtdo që dëgjon fjalët e profecisë së këtij libri, se nëse ndokush do t`i shtojë këtyre gjërave, Perëndia do të dërgojë mbi të plagët e përshkruara në këtë libër.

19 Dhe nëse dikush heq nga fjalët e librit të kësaj profecie, Perëndia do t`i heqë pjesën e tij nga libri i jetës nga qyteti i shenjtë, dhe nga gjërat që janë përshkruar në këtë libër
PRA KJO TREGON SE JEZUSI ISHTE LAJMERUAR NGA ZOTI QE E DI CFARE DO TE NDODHTE NE TE ARDHMEN PER NDRYSHIMET DHE HEQJET QE DO TI BEHESHIN BIBLES
Keto jane vetem disa nga kontradiktat qe gjenden ne Dhjaten e Re. Te tjera do te dalin nese do te diskutonim se bashku doktrinat e Kristiani----zmit modern si; Trinine e Shenjte, shenjterine e Jezu Krishtit, Lindjen Hyjnore te Jezusit, natyren mekatare te njeriut dhe larjen e fajeve, pa permendur zvetenimin e mjaft Profeteve ne Bibel,si adhuronjes te Perendive te rreme, duke i akuzuar gjithashtu per incest, perdhunim dhe tradheti bashkeshortore.

[b]Kristiani---- Po keto ku gjenden ne Bibel?

Muslimani---- Tregohet se Noahu u be aq tape saqe u zhvesh lakuriq ne sy te bijve (Gjeneza 9:23-24): “Shemi dhe Jafeti moren nje rrobe dhe u kthyen duke ia hedhur mbi supe, duke mbuluar me te lakuriqesine e te jatit; fytyrat nuk i kthyen dhe nuk e pane te jatin lakuriq. Kur Noahu u permend, ai e kuptoi se 9fare i kishte bore djali me i vogel” .
Solomoni u akuzua jo vetem sepse kishte nje harem te madh, par edhe bashke adhuronte Perendi te rreme (I Mbreterit 11 :9-1 O)“Dhe Zoti u zemerua me Solomonin…Ai e kish keshilluar qe te mos.shkonte pas Zotave te tjere: par Solomoni nuk e perfilli urdherin e te Plotfuqishmit.”
Aaroni; si Profeti qe kish shoqeruar Moisiun pertek Faraoni, u akuzua se u kish dhene izraeliteve per te adhuruar nje viç te arte (Eksodi 32:4):“Ai (AARON I) i mori te gjitha VETMET E FLORINJTE) dhe me ane te nje vegle u dha formen e nje idhulli qe paraqiste nje viç te arte; dhe ata thane: keto qofshin zotat e tu, 0 Izrael, te çilet te nxorren nga toka e Egjyptit”.
Po keshtu do te lexosh incestin e Profetit Lot me dy bijat e tij (Gjeneza 19:36 “keshtu dy vajzat e Lotit mbeten shtatzena nga babai i tyre”.

Do te lexosh per nje Profet, i cili u martua ne te njejten kohe me dy motra (Gjeneza 29:2 “Jakobi keshtu ben. Javen e perfundoi me ato, ndersa me pas ai (LABANI) i dha per grua vajzen e tij, Rashelen.” .
Dhe nje Profet tjeter, i akuzuar per tradheti bashkeshortore (Samueli 1111-4-5):“Atehere Davidi dergoi lajmetare per ta marre ate (gruan e Uriahut). Ajo erdhi e ai u shtri me te ajo u pastrua nga papastertia. Pastaj ajo u kthye ne shtepi. Gruaja u mbars dhe i dergoi Davidit fjale, duke i thene “Une jam shtatzene.”
Pyetja ime eshte: Si mund te pranohej Davidi ne gjeneologjine e Jezusit, kur ai e filloi me tradheti bashkeshortore? Mos 0 Zotl A nuk bie kjo ne kundershtim me ate çka thuhet ne Deuteronomi 23:22 “Asnje i lindur prej nje martesete paligjshme dhe asnjenga pasardhesit e tij deri ne brezin e dhjete nuk mund te hyje ne bashkesine e Perendise.”
Nje tjeter shfaqje incesti, shoqeruar me perdhunim ishte ajo qe kreu Amoni, i biri i Davidit, mbi motren e tij, Tamaren (II Samueli 13:1.4:”) Por ai, AMONI nuk pranoi ta degjonte dhe duke qene me i forte se ajo, e perdhunoi:" Nje tjeter perdhunim i Shumefishte ishte ai qe kreu Absalomi me grate e Davidit, siç tregohet ne I’ Samuelin 16:33: “Keshtu ata i ngriten Absalo’nit nje tende mbi Qati dhe atjeai harboi me grate e te jatit perpara gjithe Izraelit”. (Nuk besoj se ka njeri te afte madje edhe mes barbareve, qe mund te kryeje diçka te tille).

Inçesti tjeter qe edhe ai ndermjet Judes dhe nuses se birit te tij, T amares. Rruges per ne Timnam, ku do te shkonte per te qethur delet, ai pa Tamaren. Mendoi se ajo qe ndonje prostitute pasi fytyren e kishte te mbuluar. (Gjeneza 38:1 :“Ai ia dha UNAZEN, BYZYLYKUN E TE TJERAT dhe fjeti me te, dhe ajo mbeti shtatzene prej tij.”
Ndonese çfifutet dhe muslimanet jane armiq me njeri tjetrin, asnje musliman nuk do te guxonte te shkruanle nje liber ku profetet izraelite si Juda, Davidi, Jezusi (paqja dhe bekimi i Allahut qofte perhere mbi ta) te kryenin perdhunime, inçeste, prostitucion apo te shkelnin kuroren.
Te tere Profetet u derguan nga Allahu perte udhehequr njerezimin. Mos mendoni se Zoti nuk dergoi njerezit e duhur?

Kristiani----Jo, nuk jam i atij mendimi. Po ti nuk beson ne Bibel?

Muslimani----Ne vertets besojme ne te gjilha shkrimet e Shenjta, por ama kur ate jane ne formen e tyre origjinale. Zoti i dergoi çdo kombi Profet qe te sherbenle si paralajmerues dhe disa prej tyre kishin me vehte nga nje doreshkrim, i cili do te sherbente si udherrefyes, vetem’ per ate komb. Suhofi i Abrahamit, Torahu (pjese e Dhjates se Vjeter) i Moisiut, Zeburi (Psallmel) e Davidit dhe Inxhili (Dhjata eRe) i Jezusit. Asnje nga keto doreshkrime nuk ka mbetur ne formen e tij origjinale. Si pjese e planit te bere prej Allahut, Ai pertundimisht dergoi Muhamedin (paqja qofte mbi te) si vulen e tare Profeteve dhe i dha Kur’anin e Shenjte si udherrefyes per tere njerezimin, kurdo dhe kudo qofte.
Jezusi vete tha se ai ish derguar vetem per tek populli i Izraelit (Mateu 15:24) "loti me dergoi vetem tek kopeja e humbur, tek populli i Izraelit."Gjithashtu (Mateu 1 :21) "Ajodote linde djale: ti do t’ia vesh emrin Jezus (shpetimtar), sepse ai do ta shpetoje popullin e tij nga mekatet."Ai madje tha se nuk kishte ardhur per te ndryshuar por per te permbushur (Mateu:5:17-1 : “Mos mendoni se erdha per te anuluar Ligjin e Moisiut dhe udhezimet e Profeteve. Nuk erdha per te anuluar ato, por per t’i permbushur. Une (Mesia) po ju theMuslimani---- Derisa te jete qielli dhe toka, asnje shkronje dhe asnje presje nuk do t’i hiqet ligjil derisa ai te behet realitet.”

Kristiani----Por ne ungjillin e Markut 16:15 Jezusi thote: “Dilni ne mbare boten dhe ia predikoni lajmin e mire te gjithe njerezve”.

Muslimani---- Kjo bie ne kundershtim me ate çka u tha me lart ne Mateun 15:24 dhe Mateun 1 :21. Se dyti, shume Bibla kane hequr vargjet 16:9-20 te ungjillit te Markut. “The New American Standard Bible” e ka vendosur kete pjese ndermjet kllapash dhe shkruan komentin e meposhtem “Disa nga doreshkrimet me te vjetra nuk i kane vargjet 9-20”. “The New World Translation” i shkrimeve te shenjta qe perdoret nga deshmitaret e Jehovait, pranon se disa doreshkrime te lashta vendosin perfundime te gjata apo te shkurtra pas Marku 16:8 ndersa disa te tjera e lene deri aty. “The Revised Version” boton shenimin e meposhtem "Disa nga autoritetet me te lashta e mbyllin Ungjillin me vargun 8…"kjo tregon se edhe ringjallja e paraqitur ne Markun 16:19 nuk eshte e vertete.

Kristiani----Por Jezusi thote ne ungjillin e Mateut 28:19: Per kete shkoni dhe . mesoni ta gjithe kombet” "
Muslimani----“Gjithe popujt” duhet shpjeguar si 12 fiset e Izraelit; ndryshe do te binte ne kontradikte me Mateun 15:24 dhe Mateu 1 :21. Ne botimet “New American Standard Bible” dhe “New World Translation of Holy scriptures” kjo nuk perkthehet si “gjithe kombet” por si “te gjithe kombet”. qe do te thote 12 fiset e Izraelit.
Dhe tani çmund te thuash per Biblen?

[b]Kristiani---- Besimi im ka nisur te lekundet.

MUSLIMANI—.Jam i sigurt se do te bindesh per autenticitetin e Islamit. pasi te kemi diskutuar edhe dallimet e tjera midis nesh.

DOKTRINA E SHENJTERISE SE JEZU KRISHTIT

Muslimani----A eshte Jezusi Zot,Perendi?

Kristiani----Po. Ne ungjillin e Gjonit (1:1) thuhet:" Ne fillim ishte Ai qe quhet “Fjala”. Ky kishte qene gjithmone me Perendine dhe ishte vete Perendi.

Muslimani----Kemi rene dakort se shkrimi i shenjte nuk duhet ta parmbaja kontradikta. Nese ne te gjenden dy vargje kontradiktore atahere vetem njera ose asnjera prej tyre eshte e vertete.
Pra sipas Gjonit 1/1 Jezusi eshte perendi. Atehere sa Perendi i bie te jene? Te pakten dy. Kjo bie ne kontradikte me mjaf! pjese nga Bibla: ( Deuteronomi 4:39)"…Perendia eshte Zot ne qiell e ne loke. Si Ai nuk ka tjeter." (Deuteronomi 6:4)“Degjo 0 Izrael: Perendia,Zoti yne eshte Nje”; (Isaja 42:1011 )"…keshtu qe te me njohesh, te kuptosh e te besosh se une jam ai. Asnje Perendi nuk u krijua perpara meje dhe nuk do Ie kete nje te dyte me pas. Una dhe vetem une jam Perendia dhe perveç meje nuk ka Shpetimtar tjeter"; (Isaja 44:6):" Keshlt tha Perendia…Une jam i pari, dhe une jam i fundit; dhe vec; meje nuk ka Zot tjeter"; (Isaja 45:18): “Pasi kjo u tha nga Perendia qe krijoi qiejte; vete Zoti e krijoi dhe ndertoi boten dhe ate nuk e krijoi sa koti,nuk e ndertoi qa ta lera ta pabanuar: une jam Perendia dhe nuk ka tjeter.”
Nga Isaja 45:18 mund te arrijma ne pertundimin se vetem Zoti ishte
Krijuesi dhe askush tjeter, madje as Jezusi, nuk mori pjese ne kate krijim.
Po keshtu mund ta shohesh: Deteronomi 4:35, Eksodi 8:10, II Samuel 7:22; Mbreterit I 8:23; Kronikat 117:20, Psallmet 86:8 20:6 dhe 113:5; Hazeja 13:4; Zekeria 14:9

Kristiani---- Por keto te tera jane ne Dhjalen e Vjeter. Gjenden kontradikta t6 tilla dhe ne Dhjaten e Re.

Muslimani---- Sigurisht. lexo Markun 12:29 qe te shikosh se ç’thote Jezusi per vetveten :" Jezusi iu pergjegj: Ja, urdheresa me e madhe: Degjoni ju izraelitel Zoti eshte Perendia juaj, Zoti e askush tjeter."(1 Korintasve 8:4):“njohuria” na thole se idhujt s’kane ekzistence ta vertete dhe se nuk ka hyjni perveç nje Perendie te vetem. (I Timoteut 2:5):“Sepse ka vetem nje Perendi, dhe nje ndermjetes ne mes Perendise dhe njerazve: njeriu Jezu Krisht.” Shikoni shprehjen "njeriu Jezu Mesia.
Tani ose Gjoni 1:1 ka ta drejte dhe vargjet e tjera jane ta rreme ose e anasjellta.

Kristiani----Veshtire te gjykoshl
Muslimani----Ta shikojme tani nga pikepamja e Kur’anit, madje ne nje menyre tille
qe korespondon edhe me ato c”ka tha vete Jezusi ne Bibe!. Jezusi permendet disa here na Kur’anin e Shenjte si Fjale nga Allahu. Ne Suren 3:39 thuhet" “E duke u falur ai (Zekeria) ne faltore engjet e therrasin:” "Allahu te pergezon ty me Jahjane (Gjon Pagezorin), qe do te vertetoje fjalen (Isain, Jezusin) e ardhur nga Allahu, e qe do te jeta prijes i matur dhe pejgamber nga te dalluarit” Po ne ta njejten sure 3:45 thuhet: "Perkujto kur engjejt i thane: "0 Merjeme (Mari), Allahu te pergezon me fjalan e vet (me lindjen e nje femije si rezultat i fjales se Zotit)"Ne te dy vargjet e Kur’anit Jezusi quhet Fjale e Aliahut dmth Fjala qe vjen apo i perket Allahut e qe ka lidhje me ate qe thuhet na letren e pare derguar Korintasve 3:23 “Por ju vete jeni te Mesise dhe vete Mesia eshte i Perendise.“Ndaj Gjoni 1:1 mund te jete shkruar”…dhe Fjala ishte e Perendise”. Ky gabim mund te jete kryer, me qellim ose jo, kur eshte bere perkthimi nga Aramaikja ne Greqisht. Ne gjuhen greke Theos do te thote “Perendi” ndersa Theou do te thote “Perendise” (shih Fjalorin greqisht, Biblen greke ose librin e prof. Abdull-Ahad Dawud, ish peshkop i Uramiahut “Muhammedi ne Bibel” f.16) Ndryshimi eshte vetem nja germe por pasojat jane ta medha.

Kristiani---- Parse Jezusi na ta dy shkrimet e shenjta quhet Fjala e Perendise.

Muslimani---- Jezusi u krijua ne trupin e Maries pa asnje nderhyrje nga jashte, mjaftoi
vetem urdheri i Allahut “Behu” dhe ai u krijua ashtu siç thuhet ne te njejte Sure 3:47: “AJo (Merjemja) tha: Zoti im, si mund te kem une djale e mua s’me ka prekur njeriu. Ai (Allahu) tha: Ja, keshtu Allahu krijon çka te doje. Kur Ai vendos per nje çeshtje, vetem i thote “Behu” Ajo menjehere behet.”
Dhe 3:59: "Vertet çeshtja e Isait (Jezusit) (te lindur pa baba) tek Allahu eshte sikurse çeshtja e Ademn (Adamit). Ate e krijoi Ai nga dheu, e pastaj atij i tha: “Behu ai u be.”

Po kete gje e sqaron dhe bibla tek
Zanafilla1 “Zoti tha u befte drita e drita u be “
l “Pastaj Perëndia tha: “Le të jetë një kupë qiellore mes ujërave, që t`i ndajë ujërat nga ujërat”.
Pastaj Perëndia tha: "Të mbushen ujërat nga një numër i madh qeniesh të gjalla dhe të fluturojnë zogjtë lart mbi tokë nëpër hapësirën e madhe të kupës qiellore
Pastaj Perëndia tha: “Të prodhojë toka qenie të gjalla sipas llojit të tyre: kafshë, rrëshqanorë dhe bisha të tokës, simbas llojit të tyre”. Dhe kështu u bë. pra siç e shikon çdo gje u krijua nga fjala e Zotit behu ose urdherit te tij me ane te Fjales se tij. Po te njejten gje shpjegohet dhe tek Gjoni 1-1-2-3}
Në fillim ishte Fjala dhe Fjala ishte pranë Perëndisë, dhe Fjala ishte Perëndi.Ai (fjala) ishte në fillim me Perëndinë. Të gjitha gjërat u bënë me anë të tij (fjala), dhe pa atë nuk u bë asnjë nga ato që u bënë. Pra eshte me se e qarte qe kuptimi I fjales nuk ishte per Jezusin por per urdherin e Zotit “BEHU”

Kristiani---- Jezusi eshte Perendi sepse ai eshte i mbushur me Shpirtin e Shenjte.

Muslimani----Atehere perse nuk konsideron si te shenjte edhe ata njerez te cilet thuhen ne Bibel se jane te mbushur me Shpirtin e Shenjte? (Veprat e Apostujve 1 :24): “Ne te vertete, Barnaba ishte njeri i shkathet i mbushur me shpirtin e shenjte dhe me besim te gjalle”. Keshtu ndodhi qe edhe me shume njerez e pranonin Jezusin per Zotin e tyre dhe i bashkoheshin bashkesise. (Veprat e Apostujve 5:32): “Per kete kemi perte deshmuar dhe nepermjet nesh deshmon per kete edhe Shpirti i Shenjte qe Perendia ua jep atyre qe e degjojne”. (Po keshtu shih veprat e Apostujve 6:5; Letren e Dyte te Pjetrn 1 :21 ; Letren e dyte drejtuarTimoleut 1 :14); Letren e Paredrejtuar Korintasve 2:16; Ungjillin e Lukes 1-41}

Kristiani----Por Jezusi ishte i mbushur me Shpirtin e Shenjta qa ne barkun e se emes.

Muslimani----Te njeten gje mund ta themi edhe par Gjon Pagezorin (Luka 1 :13-15): “Por engjelli i tha: Mos ki frike Zakaria sepse Zoti e degjoi lutjen tende dhe Elizabeta, gruaja jote do ta linda nje djale te cilin do ta quash Gjon. Sepse Zoti e ka emeruar ate qe te beja vepra te medha. Qe ne barkun e nenes do te jete i mbushur me shpirtin e shenjte.”

[b]Kristiani----Por Jezusi kreu mrekulli. Ai ushqeu 5000 njerez me 5 buke dhe dy peshq.
Muslimani---- [color=darkblue]Te njejten gje kreu Elisha edhe Elijah. Elisha ushqeu 100 njerez me 20 buke te bera prej thekri dhe disa kallinj gruri (Libri II i Mbreterve 4:44):" AI ua shtroi perpara dhe ata hengren, dhe u nisen, sipas tjales se Perendise. Elisha i dha nje te veje vaj dhe i tha (Libri i II i Mbreterve): shko shite vajin dhe paguaj borxhet. Pjesa tjeter do te mjaftoje qe ta jetosh qe sot e tutje".Shih gjithashtu Librin e Pare te Mbreterve" Shporta me miell nuk u mbarua dhe as gypi i vajit nuk shteroi, u be keshtu pra. Fjala e Perendise permes Elijas." Po keshtu ne Librin e Para te Mbreterve 17:6 thuhet"Dhe korbat i sollen (Elijas) buka dhe mish na mengjes dhe na mbramje dhe ai piu nga ujet e burimit.
Kristiani----Por Jezusi sheronte leprozet.
Muslimani----Edhe Elisha i tha Neomanit i cili ishte leproz qe ta shkonte dhe te lahej
ne lumin Jordan (Libri II i Mbreterve 5:14)" Keshtu ai (Neomani) shkoi dhe u zhyt ne Jordan shtata here ashtu siç i kishte thene Njeriu i Perandise (Elisha): dhe mishi i tij erdhi perseri na vend dhe u pastrua aq shume sa ngjante me ata te nje djaloshi." "

Kristiani----Por Jezusi u kthente shikimin te verberve ’
Muslimani----Ne Librin e Dytete Mbreterve 6:17 thuhet se Elisha kreu ta njejten gje:"
Dhe Elisha u lut: 0 Zot, hapja syte qe dhe ai ta mund te shikoje; dhe ai pa…" (Libri ill i Mbretarve 6:40): "Pasi ata hyna na qytet Elisha tha: 0 Zot, hapja syta ketyre njerezve qa edhe ata ta mund ta shohin. Dhe Zoti ua hapi syte ata hodhen veshtrimin perreth dhe pane se ndodheshin brenda qytetit ta Sanarisa. . Po ne Librin e Dyta ta Mbreterve 6:18 thuhet se Elisha mund ta shkaktonte verbimin. “Ndersa armiqte po vinin drejt tij, Elisha iu lut Perendisa: Ndeshkoi keta njerez me verbim. Dhe ata u verbuan ashtu sig kerkoi Elisha.”

Kristiani----Jezusi mund te ringjallte te vdekurit

Muslimani---- Krahasoje keta me ata qa thuhet per Elijan na Librin e I Mbreterve 17:22:“Dhe Zoti degjoi zerin e Elijas: djalit iu kthye jeta e ai jetoi perseri.” Krahasoje gjithashtu me Librin e Dyte te Mbreterve 4:34: “Ai u ngrit nga shtrati dhe u shtri mbi djalin goje per goje, sy per sy dore per dore. Ohe ndersa ai u shtri mbi te, trupi i djalit filloi te ngrohej.”
Madje edhe kockat e Elijas mund te kthenin nje te vdekur ne jete sikur te ferkoheshin pas kufomes (Libri i dyte i Mbreterve 13:21): “Njehere ndersa Izraelitet po varrosnin dike ata papritmas pane nje bande grabitesish; kufomen e hodhen ne varrin e Elijas dhe u sulen pas grabitesve. Kur trupi preku ne kockat e Elijas, njeriu u kthye ne jete dhe u ngrit ne kembe.”

Kristiani----Por Jezusi mundi te ece mbi uje.

Muslimani----Moisiu zgjati krahet mbi det {Eksodi 14:22):"…dhe izraelitet shkuan permes detit mbi tokete thate ndersa uji i detit ngrihej si mur ne te dy anet e lyre".

Kristiani----Por Jezusi mund te trembte djajte.

Muslimani----Vete Jezusi e ka pranuarse kete mund ta kryenin edhe te tjeret (Mateu 12:7 dhe Luka 11 :19):" E ne qofte se une deboj shpirtrat e keqinj sepse jam na lidhje me Satanain kush ua jep njerezve tuaj pushtetin per t’i debuar shpirtrat e keqinj? Dishepujt tuaj dashmojne se ju nuk keni ta drejte"
Po ashtu shpirterat e keqinj deboheshin edhe prej dishepujve te Jezusit siç e thote ai vete ne Ungjillin e Mateut 7:22"Diten e gjyqit shume veta do te me thone: 0 zot 0 zot, ne emrin tend a nuk profetizuam, a nuk i debuam shpirterat e keqinj, a nuk berne shume mrekulli?"
Madje Jezusi profetizoi se mrekulli do te kryhen edhe nga profete te rreme (Mateu 24:24): “Ne te vertete do te paraqiten Mesi te rreme dhe profete te rreme. Ata do te tregone mrekulli te medha, aq sa t’i mashtrojne po te ishte e mundur, edhe te zgjedhurit.”

, Kristiani---- Por Elijah dhe Elisha i kryen mrekullite duke iu lutur Perendise.

Muslimani---- Vete Jezusi thote se mrekullite i kreu permes miresise se Perendise {Gjoni 5:30):" Nuk mund te bej asgje nga vetja…" dhe (Luka 11 :20)" Jo, ne fakt une me pushtetin e Perendise i deboj shpirterat e keqinj, e kjo e verteton se erdhi nder ju Mbreterimi i Tij"
Te tera mrekullite e kryera nga Jezusi qene kryer me pare nga profete dhe dishepuj te tjere, madje, edhe nga te pafe. Nga ana tjeter, Jezusi nuk mund te kryente mrekulli nese njerezit nuk besonin tek Zoti (Marku 6:5,6):“Perkete arsye nuk mund te bente asnje mrekulli te madhe, perveç se vuri duart mbi disa te semure dhe i sheroi. U habit se banoret e Nazaretit refuzuan t’i besonin. Prandaj doli e predikoi neper fshatrat perreth.”

Kristiani----Po Jezusi u ringjall tri dite pasi vdiq.
Muslimani----Per kryqezimin e tij do te flasin me vone pasi mbi kete pike ka mjaf" kontradikta. Tani po fuem mjaft shkurt se ringjallja e tij permendet vetem ne Ungjillin e Palit (Letra e dyte drejtuar Timoleut 2:8): “Kije parasysh Jezusin, Mesine dhe shpetimtarin e premtuar nga pasardhesin e Davidit, Perendia e ringjalli nga te vdekurit, keshtu thuhet ne lajmin e mire qe po e shpall.” .
. Po ashtu pjesa e ringjalljes, qe permendej ne Markun 16:9-20 tani eshte hequr nga mjaft Bibla. Edhe nese nuk eshtehequr ajo botohet me germa te vogla, ndermjet kllapash dhe e shoqeruar me shenimee. Shih “Revisecl Standard Version”“New American Standart Bible” dhe “New World Translation of the Holy Scriptures”. Lerme te te pyes diçka:
[B A. shpalli ndonjehere Jezusi se ai ishte Perendi apo tha diku:]“Ja ku jam, une, Zoti juaj, adhuromeni.”?

Kristiani---- Vertet, jo,por ai eshte Perendi dhe njeri.
Muslimani----Po ai s’e tha kurre kete?

Kristiani----Jo.
Muslimani---- Ne te veriete ai profetizoi se njerezit do ta adhuronin me kot dhe do
te besonin ne doktrina te krijuara nga njerezit dhe jo nga Perendia (Mateu 15:9)" Por ne padobi ata me adhurojne mua, duke mesuar urdheresa te shpikura nga njerezit1) .
Tere doktrinat e Kristiani----zmit modem jane shpikur nga njerez tririniteti, Lindja hyjnore e Jezusit, Shenjeria e Jezusit, natyra mekatare e njeriut dhe larja e fajit. Nga vete fjalet e Jezusit, te regjistruar ne Dhjaten e Re, behet e qarte se ai kurre nuk kerkoi te jete i shenjte apo te barazohet me Perendine:“Une nuk mund te bej asgje nga vetja”(Gjoni 8:28) "Ati im eshte me i madh se une “(Gjoni 14:28); “Zoti eshte Perendia juaj, Zoti e askush tjeter”(Marku 12:29); “Perendia im, Perendia im, perse hoqe dore prej meje”(Marku 15:34); .0 Ate, ne duart e tua po e dorezoj shpirtin tim” (Luka 23:46). .
“Por askush nuk e di diten as oren kur do te ndodh kjo askush, as engjell ne qiell, as biri, vetem Ati e di.” (Marku 13:32) Jezusi u quajt profet, mesues nga Perendia, sherbetori i Tij, Mesia, me voneu ngrit ne “Bir” te Perendisedhe madje ne vete Perendine.
Te mundohemi te arsyetojme :Si mund te linde Zoti nga nje njeri si çdo krijese tjeter?

Jezusi fjeti ndersa perendia nuk fle kurre {psallmet 121:4}Me te vertete ai qe ruan Izraelin nuk do te fleje kurre". Perendia duhet te jete i fuqishem, por si arriti Ai qe ta peshtyjne dhe ta kryqezojne siç thuhet? Si mund te jete Jezusi Perendi kur ai vete i lutej Perendise, si çdo njeri tjeter. (Luka 5:16) .Por ai largohej ne vende te vetmuara per t’iu lutur (Perendise)."
“Jezusi u tundua nga Satani per dyzet dite (Luka 4:1-13) ndersa ne letren
e Jakobit"…Perendia nuk mund te tundohet…" Si mund te jete Jezusi Zot atehere?
Keshtu mund te vazhdojme e vazhdojme duke arsyetuar.

Kristiani----Po. edhe una vete nuk e kuptoj por duhet ta pranojme me sy mbyllur.

Muslimani---- A nuk bie kjo ne kontradikte me vete Biblen",. e cila thote ne letren e Pare derguar Selanikasve 5:21 :“Por shqyrtoni mekujdes cdo profeci dhe pranoni vetem ate qe eshte e mire”.

Kristiani---- Eshte me te vertete e ngaterruar.

Muslimani----Por ama ne Letren e Pare derguar Korintasve 14 :33 thuhet: “Perendia
nuk shkakton çrregullim e ngaterresa. por paqe.”
Doktrinat e krijuara nga njerezit jane ato qe shkaktojne ç’rregullime.


DOKTRINA E LlNDJES HYJNORE TE JEZUSIT

Muslimani---- A eshte Jezusi Bir i Perendise ?

Kristiani----Po. Lexoni ne ungjillin e Mateut 3:17, pjesen kur Jezusi u pagezua nga Gjoni: “Dhe nje ze qe erdhi nga qielli, tha: Ky eshte Biri im i dashur, i zgjedhuri im”.

Muslimani----Fjala Bir nuk duhet marre ne kuptimin e drejtperdrejte, pasi ne BibeI mjaft Profete dhe njerez te tjere jane quajtur “bij” dhe femije te Perendise. Lexo Eksodi 4:22.

Kristiani----"E ti (Moisi’ ) do t’i thuash Faraonit keshtu thote Perendia.lzraeli eshte
biri im i pare.
Muslimani----Ja pra, ku kemi Jakobin. (Izraelin), qe paraqitet si biri i pare i Perendise.
Lexo tani Librin e dytete Samuelit 7:13-14 apo Librin e parete Kronikave 22:10.

Kristiani----"Ai(Solomoni) do te ngreje nje shtepi ne emrin Tim, dhe una do ta vendos mbreterine time perngahera. Una do te jem Ati i tij dhe ai do ta jete biri im.

Muslimani----Ceshtja do te ngaterrohej me keq sikur te lexoje Xheremian 31 :9 “Una jam ati i Izraelit dhe Efraimi eshte biri im i pare.” Pak me pare, ne Eksodin 4:22, biri i pare u quajt Izraeli Cili eshte ne te vertete biri i para i Perendise? Izraeli apo Efraimi? Bij te Perendise quhen madje edhe njerezit e thjeshte; lexoni Deuteronomin 14:1.

Kristiani---- “Ju jeni femijet e Perendise,. Zotit tuaj”

Muslimani----Te parelindur te Perendise mund te quhen ecthe njerezit e zakonshem; lexo Leter Bashkesise se Romes 8:29

Kristiani----“Sepse. ata qe i zgjodhi Perendia, edhe i paracaktoi pert 'i ngjare Birit te tij, sepse Biri, si i ringjalluri, duhej te ishte i pari nder shume vellezer”?

Muslimani----Nese te tere keta jane te parelindur te Perendise, ç’fare eshte Jezusi atehere?

Kristiani----Ai eshte i vetmi Bir i lindur i Perendise.
Muslimani----Kohe perpara se te lindte Jezusi, Perendia i tha Davidit (Psallmet 27) “Une do te shpall: Perendia me tha mua (Davidit). Ti je Biri im; ne kete dite une te linda ty”, Pra Davidi eshte Bir i lindur prej Perendise. Kuptimi i fjaleve “Bir i Perendise” nuk eshte i drejtperdrejte por metaforik. Ato fjale mund te perdoren per te tere ata te cilet i do Perendia. Jezusi tha se Perendia nuk eshte vetem Ati i Tij, por gjithashtu dhe Ati juaj (Mateu 5:45,48).

Kristiani----“Keshtu do te dale se jeni femijet e Atit tuaj qiellor”. dhe "Jo, ju duhet te silleni mire metegjithe njerezit pa dallim siç ben edhe Ati juaj qe eshte neqiell.

Muslimani---- Ne mjaft pjese te Bibles, fjalet “Bir i Perendise” jane sinonim i dashurise dhe dhembshurise, i pranise se Perendise dhe nuk perdoret vetem per Jezusin. Mjaft njerez quhen bij e bija te Perendise (Letra e dyte i Korintasve 6:18)“Do te jem Ati juaj, e ju do te jeni bijte e mi dhe bijat e mia. Kete e thote Zoti i gjithesise.”
Duke patur parasysh keto pjese, si dhe pjese te tjera te Bibles, nuk ka arsye perse Jezusi duhet konsideruar Bir i Perendise ne kuptimin e drejtperdrejte te ketyre fjaleve.

Kristiani----Jezusi nuk ka baba dhe, kjo, eshte arsyeja pse ai eshte Bir i Perendise.

.,
Muslimani---- Perse nuk e konsideron Ademin (Adamin) ate here si Bir te Perendise. Ai nuk kishte as baba e as nene, madje ne Ungjillin e sipas Lukes 3:38, ai quhet" Bir i Perendise:"…Semi qe ishte biri i Adamit, qe ish bir i Perendise." Lexo Letra drejtuar Hebrenjve 7:3.

Kristiani---- “Prinderit dhe gjeneologjia e tij nuk njihen: dhe koha e jetes se tij s’ka as fillim dhe as mbarim. Ai i ngjan Birit te Perendise dhe pergjithmone mbetet prift”.
. Muslimani---- Cili eshte ky? Pergjigja ndodhet ne Letra Drejtuar Hebrenjve 7:1 "Ky(Melkicedeku)ishte mbret i (Jeru) Salemit dhe pritt i me te lartit Perendi, i cili u takua me Abrahamin…"Ai eshte me unik se Jezusi apo Adami. Perse nuk preferohet ai si bir i Perendise apo si vete Perendia?
Kristiani----C’emer i vini ju atij atehere?

Muslimani----Ne myslimanet e quajme Isa, bir i Merjemes (Jezus, bir i Marise).

Kristiani----Askush nuk e mohon kete.

Muslimani----Vertet eshte kaq e thjeshte dhe askush nuk mund ta mohoje. Jezusi vetequhej Bir i njeriut dhe nuk pranoi te quhej Bir i Perendise. Lexo Luken 4:41.
. Kristiani----“Shuma veta i liroi nga shpirtarat e keqinj; dhe keta bertiten: “Ti je Biri i Perandise”. Por Jezusi i urdheroi rreptesisht qa te mos flitnin sepse e dinin qa ai ishte Mesia”. .

Muslimani---- Del pra qarte se ai e mohon te quhet “Bir i Perendise”. Mospranimin
e tij ai e permend edhe ne luken 9:20-21.
Kristiani----“Po jo (dishepujt)” u tha (Jezusi)" kush jam una per ju?" Simon Pjetri iu pergjigj: Ti je Mesia i Perendise. Pastaj Jezusi i urdheroi rreptesisht te mos i thoshin askujt per kete." .

Muslimani---- Jezusi i cili u pranua si Mesia. nje Profet, u ngrit nga mesues ne Bir te Perendise, Zot dhe perfundimisht ne vetaePerandine Lexo Gjonin 3:2:" Nja nate i erdhi Jezusit dhe i tha: Ne e dime se Perendia te dergoi dhe te emeroi mesues…"; (Gjoni 6:14) “Kur njerezit pane se çfare beri Jezusi, ata thane: “Ky eshte padyshim profeti qe duhet te vije ne bote.” Protet. Jezusi quhet edhe ne Gjonin 7:40; Mateu 21 :11: Luken 7:16 dhe 24-19. (Veprat e Apostujve 9:20): “pastaj shkoi (Pali) menjehera na Sinagoga dhe predikoi par Jezusin si Birin e Perandisa.” Nga kjo shikohet edhe fakti tjeter se kristianat e para perdonin sinagogat ndersa me vona kur Kristiani----zmi devijoi nga mesimet e verteta (origjinale) te Jezusit u hapen kishat e krishtera. Pali. Bamabasi dhe çifute te tjere u perjashtuan nga sinagogat. duke u akuzuar per blasfemi dhe ndotje shpirterore. Shih Veprat e Apostujve 15:30;17:38 dhe 21 :28). Luka 2:11:” Sot. na qytetin e Davidit. ka lindur shpetimtari juaj-Mesia. Zoti" Gjoni 1 :1 :" Ne fillim ishte Ai qe quhej Fjala: Ky kishte qene gjithmone me Perendine dhe ishte vete Perendi."


A U KRYQEZUA JEZUSI?

Muslimani----Ne Suren 4:157 te Kuranit te lavdishem thuhet se Jezusi nuk u kryqezua:“Madje per shkak te thenies se tyre: Ne e kemi mbytur mesihun, isain (Jezusin), birin e Merjemes (Maries), ta derguarin e Allahut.” Po ata as nl!k e mbyten e as nuk e gozhduan" (nuk e kryqezuan ne gozhda’) " A beson akoma se ai vdiq mbi kryq?

Kristiani----Po, ai vdiq e me pas u ringjall.

Muslimani---- Eshte e vertete dhe per nje gje jemi te tere dakort; se askush nuk ishte aty ne çastin kur ai u ringjall. Ata pane varrin elij te zbrazur dhe, meqe, dishepujt. e pane me pas te gjalle arriten ne perfundimin se ai ishte ringjallur. A ka ndonje mundesi, ashtu sikurse thote edhe Kur’ani, qe ai te mos kete vdekur ne kryq?

Kristiani----Ku eshte prova per keto?

Muslimani---- Lete shohim pjese nga vete Bibla qe mbeshtesin kete thenie. Desha te di, kujt i jep me teper rendesi fjaleve to Jezusit. apo fjaleve te dishepuive, apostujve dhe deshmitareve te tjere?

Kristiani----Sigurisht qe fjaleve te vete Jezusit.

Muslimani----Kjo perputhet edhe me ate qe thote Jezusi ne Maleun 10:24: “Asnje nxenes nuk eshte me i madh se mesuesi i tij dhe asnje skllav nuk eshte me i madh se i zoti.”

Kristiani----Po Jezusi ka thene vete se do te ngrihej nga Ie vdekurit (Luka 24:46) “Ketu eshte shkruar-u shpjegoi-Mesia duhet te vuaje dhe te vdese, dhe te ringjallet nga te vdekurit diten e trete.”
Muslimani---- Ne Bibel shpesh fjala “vuajtje” zmadhohet, madje, siç thote dhe Pali quhet dhe “vdekje” (Letra e pare drejtuar Korintasve 15:31):" Aq sa eshte e sigurt se para Jezus Mesise, Zotit tone, jam krenar per ju, kaq i sigurt jam çdo dite balle per balle me vdekjen (d.m.tll. vuaj perdite). Ja edhe disa prova te tjera:
1 :Kur qe mbi kryq, ai iu lut Perendise per ndihme (Mateu 27:46). “Perendia im, Perendia im, perse hoqe dore prej meje!”(Luka 22:42)“0 Ate! Largoje prej meje kete kupe vuajtjesh. Megjithate, Ie te behet vullneti yt, e jo i imi!”

2.Lutja e Jezusit per te mos vdekur mbi kryq u pranua nga Perendia, e kjo vertetohet na Ungjillin e Lukes, Letren drejtuar Hebrenjve dhe ne letren e Jakovit.
Letra 23:43:“E u duk nje engjell nga qielli dhe i dha fuqi;” Kjo do te thote. se engjelli e siguroi se Perendia nuk do ta braktiste, Leter drejtuar Hebrenjve:Ne kohen e jetes se tij ne toke Jezusi iu lut dhe i Iypi me ofshame te medha dhe me lot. Atij qe ishte ne gjendje ta shpetonte nga vdekja.Lutja a tij u plotesu,
“Lutjet e Jezusit u degjuan” qe nenkupton se ato u pergjigjen nga Perendia ne menyre positive (Letra e Jakobit 5:16):"…Lutja e njs njeriu qe jeton siç e kerkon Perendia. mund te sjelle ndryshime te medha." Vete Jezusi ka thane (Mateu 7:7-1 O):“Lutuni e do t’ju jepet, kerkoni dhe do ta gjeni. Trokitni dhe do t’ju hapen dyert Ne te vertete, kush lutet i jepet, kush kerkon gjen; kush troket i hapen dyer!. Kush prej jush do t’i jepte femijes nje gur, kur ai ju lutet per buke? Ose i jep nje gjarper kur ai ju lutet per nje peshk?”
Nese Perendia i pranoi tere lutjet e Jezusit pertshire ate qe te mos vdiste mbi kryq, si mundet te vdiste ai i kryqezuar?
3.Ushtaret romake nuk ia thyen kembet siç bene me te tjeret (Gjoni 19:32-33): “Ushtaret shkuan dhe ua thyen kercinjte te dy njerezve qs ishin kryqezuar bashke me jezusin. Kur erdhen tek Jezusi vune re se ai tashme kishte vdekur. Prandaj nuk ia thyen kercinjte.” A mjafton mendimi i ketyre dy ushtareve per ta quajtur Jezusin te vdekur apo mos ndoshta ata donin ta shpetonin pasi e dinin qe ai ishte i pafajshem?
4.Nese Jezusi do te kishte vdekur mbi kryq, atehere gjaku do t’i kishte ngrire dhe prej tij nuk do te rridhte asnje pike gjak kur ta shponin me heshte. Por Ungjilli thote se prej tij rrodhi gjak dhe uje: (Gjoni 19:34): “Por njeri prej ushtareva e shpoi me heshte ne brinje. Pastaj rrodhi gjak e uje.”
5.Kur farisenjte i kerkuan Jezusit nje shenje te misionit te tij te vertete ai u pergjegj (Mateu 12:40):"Sikurse Jona ishte ne barkun e peshkut te madh tri dite e tri net, ashtu edhe una, biri i njeriut do te jem ne “barkun e tokes tri dite e tri net.” Leme menjane faktorin koha i cili nuk qe 3 dite e 3 net por nje dite (paraditja e se shtunes) dhe 2 net (E premtja ne mbremje dhe mbremja e se shtunes). A nuk ishte Jonasi i gjalle ne barkun e peshkut te madh?

Kristiani----Po

Muslimani----A nuk ishte Jonasi i gjalle edhe kur peshku e nxorri jashte?

Kristiani----Po

Muslimani----Atehere Jezusi ka qene vertet i gjalle siç e profetizoi dhe vete.

Kristiani----Vete Jezusi shpalli se ai nuk kishte vdekur mbi kryq. Te dielen, heret
ne mengjes. Mari Magdalena vajti ne varrin e Jezusit dhe pa qe ai ishte bosh. Kur pa rrotull vuri re dike qe ngjasonte me nje kopshtar.Pasi bisedoi me te, ajo e kuptoi se ai qe Jezusi dhe deshironte ta prekte. Jezusi i thote (Gjoni 20:17) “Mos me prek”, sepse akoma nuk kam shkuar tek Ati…" Fjalet “mos me prek" ndoshta do te thone se ai kishte plaget te hapura dhe druhej se ajo mund ti shkaktonte dhimbje. “Sepse akoma nuk kam shkuar tek Ati” do te thote se ai qe i gjalle e nuk kish vdekur akoma sepse e dime mjaft mire qe kur dikush vdes ai kthehet tek Krijuesi i tij. Kjo eshte prova me e forte te cilen e ka pranuar dhe vete Jezusi.
7.Pas te ashtuquajturil “kryqezim”, dishepujl mendonin se, per nga trupi ai nuk qe me i njejti Jezus, por ekzistonte ne nje forme shpirterore Ie paster sepse trupat e ringjallur pastrohen shpirterisht.

Kristiani----Me fal te nderpres pak. Si mund jesh kaq i sigurt sa trupat e ringjallur pastrohen shpirterisht?

Muslimani---- Vete Jezusi e thote kete ne Bibel, se ala jane te barabarte me engjejt.
Kristiani---- Ne ç’vend te Bibles?
Muslimani----Luka 20:34-36:“Jezusi u pergjigj: Martesa eshle vetem per kete jete. Dhe ata qe pas ringjalljes kana te drejte te marlin pjese ne boten e ardhshme as do te martohen e as do te jepen per martesa. Ata me nuk mund as te vdesin: do te jetojne si engjejt ne qiell. Pasi u ringjallen nga to vdekurit, ata jane te pavdekshem. "
Me pas Jezusi deshi ti bindte, se ai ishte i njejti person, kur i la t’i preknin duart dhe kembet. Meqa ata vazhdonin ta mos ti besonin ai kerkoi t’i binin mish, per te treguar se ai hante. Lexo Luka 24:36-41 “…papritur, vete Jezusi qcndroi mes tyre, dhe tha: “Paqja qofte mbi ju”. Ata, te habitur dhe me plot frike, mendonin se po shihnin nje fantazme. Por ai u tha: “Perse çuditeni? Pse lindin keto dyshime ne mendjen tuaj? Shikoni duart dhe kembet e mia; jam une! Me prekni dhe binduni! Nja fantazme nuk ashte prej mishi dhe eshtrave çfare po shihni se kam une.” Ndersa i thoshte keto, u tregoi kembet dhe duart. Akoma ende s’mund ta besonin nga gezimi dhe çudia, prandaj u tha: A keni keni ndonje gje per te ngrene”. Ata i sollen atij krum peshku te pjekur. Jezusi e mori dhe e hengri para syve te tyre.”
a.Te vazhdosh te besosh se Jezusi vdiq ne kryq, do Ie thote ta quash Jezusin Profet te rreme dhe te mallkuar prej Perendise, gje qe duket ne keto vargje: (Deuteronomia 13:5): “Ai profet apo enderrimtar duhet denuar me vdekje…”; (Deuteronomia 21 :22-23:“Nese dikush qe ka kryer nje veper e cila duhet denuar me vdekje, ekzekutohet duke u varur na nje pema, trupin e tij duhet te mos e lini ne pema dhe gjate nates. Varroseni po ate dite, sepse kushdo qe varet ashta i mallkuar nga Perandia. Mos e felliqni token qe Perendia ua ka lane ta trashegoni brez pas brezi.”
Te besosh se ai vdiq ne kryq, do to thote ta diskretitosh ate si profet. Cifutet thane se e vrane Jezusin ne kryq e per pasoje e paraqitan profecine e tij si genjeshter. Kristianet vazhdojne ta besojne ne kryqezimin e Jezusit qe eshte i domosdoshem per shpagimin e mekatit te tyre per pasoje edhe ata e pranojne se Jezusi qe i mallkuar. Ne kete pike besimi kristian bie ne kontradikte me ate çka na meson Bibla ne Hozene 6:6:“Pasi une dua meshiren dhe jo therrorine, pranimin e Perendise me mire se flijimef”.Po ashtu ai bie ne kundarshtim me fjalet e vete Jezusit (Mateu 9:13): "Une kerkoj nga ju jo qe te me sillni flijime kafshesh, por qe te jeni te meshirshem. "Perseri Jezusi thote tek Mateu 12:7:"Ta kishit kuptuar sec’do te thote fjala: “Nuk kerkoj nga ju qete me beni flijime kafshesh por qe te jeni te meshirshem, atehere nuk do t’i kishit dhenuar keta njerez qe s’po bejne faj”.

Kristiani----Perse atehere njerezit besojne ne ringjalljen e tij"".

Muslimani----Doktrina e ringjalljes u shpall per here te para nga Pali (veprat a Apostujve 17:18):“Disa prej tyre (çifuteve) thonin: Cfare deshiron te thote ky papagall? Disa thonin: Duket se ai po na shpall Perendi te huaja. Pali pikerisht fliste per Jezusin dhe ringjalljen.” Pali, i cili nuk e pa kurre Jezusin, pranon gjithashtu se Ungjilli i tij eshte ringjallja e Jezusit (Letra e dyte dretuar Timoteut 2:8):

“Kije parasysh Jezusin, Mesine dhe shpetimtarin e premtuar nga pasardhesit e Davidit. Perendia e ringjalli nga te vdekurit. Keshtu thuhet ne lajmin e mire, te cilin po e shpall na ungjillin tim”. Po ashtu ai ishte i pari qe deklaroi Jezusin si Bir te Perendise. (Veprat e Apostujve 9:20):“Pastaj shkoi menjehere ne sinagoga dhe predikoi per Jezusin si Birin e Perendise”.
Pra Kristiani----zmi nuk lindi nga mesimet e Jezusit por nga ata te Palit.

Kristiani----Por, ne Ungjillin e Markut 16:19 thuhet se Jezusi u ngrit ne qiell dhe u ul ne te djathte te Perendise:" Pasi Jezusi, Zoti , e kishte thene kete, u ngrit ne qiell dhe u ul ne anen e djathte te Perendise."

Muslimani----Siç ta shpjegova edhe kur diskutuam Biblen e Shenjte ne kapitullin 16 te Markut, vargjet 9-20 jane hequr nga mjaft Bibla. Shih dhe shenimet na “Revised Standard Version” “New American Standard eible”, “New World Translation of the Holy Scriptures”.
Nese vertet beson se Jezusi qe i shenjte, ngaqe ai u ngrit ne qiell perse nuk i pranon si te shenjte edhe ata profete te tjere qe po ashtu u ngriten ne qiell?

Kristiani----Cilet jane keta?

Muslimani----Elijah {II Mbreterit 2:11-12):"….dhe Elija u ngrit ne qiell permes nje shtjelle a