Waltz

Waltz-i
Vals: nga fjala e vjetër gjermane walzen të rrokulliset, të kthehet, apo të kaloj.
Vals: një valle ne sallen e vallezimit në 3 / 4 herë me theks të fortë në mundi të parë dhe një model bazë i-mbyll-hap pas hapi.
Vals: për të lëvizur ose kaloj në një mënyrë të gjallë apo të spikatur (për të avancuar me lehtësi dhe me sukses).
Vals: një valle e lindur në rrethinat e Vjenës dhe në rajonet alpine të Austrisë. Që në fillim të shekullit të shtatëmbëdhjetë, waltzes u luajtën në sallen e vallzimit të gjykatës Habsburgëve. Weller ishin të kërcenin nga fshatarët në Austri dhe Bavari edhe para asaj kohe. Shumë nga meloditë vals te njohura mund të ndiqet për të melodive të thjeshta yodeling fshatar.
Vals u kritikua edhe në baza morale nga ato që në krahasim me lëvizjet më të ngushtë të mbajë dhe të shpejtë të saj te kthyer. Udhëheqësit fetarë pothuajse konsiderohet unanimisht atë si vulgare dhe mëkatar. Gjykata Continental qarqet mbajtur nga kokëfortësi kundër vals. Në Angli, (një vend të moralit të rreptë), vals u pranua edhe më shumë ngadalë.
Në korrik të 1816, vals ishte përfshirë në një top të dhënë në Londër nga Princi Regent . Një editorial i ashpër në “The Times” një ditë më vonë deklaroi:
"Ne u shpreh me dhimbje se valle e padenjë e huaj të quajtur vals u prezantua (ne besojmë se për herë të parë) në gjykatën angleze për të premten e kaluar … ajo është mjaft e mjaftueshme për të hedhur sytë mbi argëtues ndërthurje të gjymtyrëve dhe të ngushtë kompresor në organet në valle e tyre, për të parë se ajo është me të vërtetë shumë më larguar nga rezerva modeste që ka qenë deri tani konsiderohen e veçantë e femrave angleze. Për sa kohë që kjo shfaqje e turpshme ishte e mbyllur për të gjitha prostitutat dhe shkelëse të kurorës, ne nuk e mendoj se e meritojnë njoftim, por tani që ajo është përpjekur të jetë e detyruar në klasat të respektuar të shoqërisë civile nga shembujt e eprorëve të tyre, ne mendojmë se një detyrë për të paralajmëruar çdo prind ndaj vajza e tij për të ekspozuar në mënyrë fatale një sëmundje ngjitëse ". (Burimi: The Times e Londrës, 16 korrik 1816)
Një shumë e mosmiratimit ishte shprehur nga brezi i vjetër, por e përmendur rrallë është fakti fuqi Queen (Victoria), ishte një balerin i mprehtë dhe ekspert ne sallen e vallezimit me një dashuri të veçantë të vals!
Thuhet, hera e parë që kërcenin vals ishte në Shtetet e Bashkuara ishte në Boston në 1834. Lorenzo Papanti, një mjeshtër vallëzimi Boston, i dha një ekspozitë në Beacon rezidencë Znj Otis 'Hill. Udhëheqësit Social ishin tmerruar në atë që e quajti “një ekspozitë i papërshtatshëm.” Nga mesi i shekullit të nëntëmbëdhjetë, vals është themeluar në mënyrë të vendosur në Shtetet e Bashkuara të shoqërisë.
Muzika luan një rol të rëndësishëm në valle, dhe çdo valle është e varur mbi disponueshmërinë e muzikës të përshtatshme. Vals i është dhënë një nxitje e madhe rreth 1830 nga dy kompozitorë madh austriak - Franz Lanner dhe Johan Shtraus. Këto dy kompozitorët ishin tani më të njohura gjatë shekullit të nëntëmbëdhjetë: ata të vendosur standarde për vals vjenez, (një version shumë të shpejtë të vals). Nga 1900, një program tipik valle ishte tre waltzes tremujorin e dhe një e katërta e të gjitha vallet e tjera të kombinuara.
Rreth fundit të shekullit të nëntëmbëdhjetë, dy modifikimet e vals u zhvilluar. I pari ishte Boston, një vals ngadalshme me hapa të gjatë rrëshqitje. Edhe pse Boston u zhduk me luftën e parë botërore, atë e bëri të stimulojë zhvillimin e angleze apo stil ndërkombëtare e cila vazhdon edhe sot. E dyta ishte hezitimi, e cila përfshin marrjen e një hap të tre rreh e masës. Hezitimi hapa janë ende të përdorur gjerësisht në vals e sotme.