Xhuzepe Verdi dhe operat e tij

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi (lindi në Le Roncole pranë Parmës më 10 tetor 1813 dhe vdiq në Milano më 27 janar 1901) ishte një kompozitor italian, kryesisht i operës. Ai ishte anëtari me më ndikim i shekullit 19-të i Shkollës Italiane të Operës. Veprat e tija janë luajtur shpesh në teatrot botërore duke tejkaluar kufinjtë e gjinisë, disa nga temat e tija janë rrënjosur prej kohësh në kulturen popullore - si p.sh. “La donna e mobile” nga Rigoletto dhe Libiamo ne’ lieti calici nga La traviata. Shpesh herë i tallur nga kritikët, në kohën që jetoi dhe sot, pasi ushqeu shijet e popullsisë së thjeshtë, më tepër thjeshte në thurje ngjyrëplotë dhe melodramatikë të paturpshme, kryeveprat e Verdit zoterojnë repertorin standart një shekull e gjysem pas kompozimit të tyre.
* Oberto, Conte di San Bonifacio - Teatro alla Scala, Milan, 1839
* Un Giorno di Regno - Teatro alla Scala, 1840
* Nabucco - Teatro alla Scala, 1842
* I Lombardi - Teatro alla Scala, 1843
* Ernani - Teatro La Fenice, Venice 1844
* I due Foscari - Teatro Argentina, Rome, 1844
* Giovanna d’Arco - Teatro alla Scala, 1845
* Alzira - Teatro San Carlo, Naples, 1845
* Attila - Teatro La Fenice, Venice, 1846
* Macbeth - Teatro della Pergola, Florence, 1847
* I masnadieri - Her Majesty’s Theatre, London, 1847
* Jérusalem - Académie Royale de Musique, Paris, 1847 (version i rishikuar i I Lombardi)
* Il corsaro - Teatro Grande, Trieste, 1848
* La battaglia di Legnano - Teatro Argentina, Rome, 1849
* Luisa Miller - Teatro San Carlo, Naples, 1849
* Stiffelio - Teatro Grande, Trieste, 1850
* Rigoletto - Teatro La Fenice, Venice,1851
* Il trovatore - Teatro Apollo, Rome, 1853
* La traviata - Teatro la Fenice, 1853
* Les vêpres siciliennes - Académie Royale de Musique, Paris, 1855
* Le trouvère - Académie Royale de Musique, Paris, 1857 (version i rishikuar Il trovatore me nje balet te shtuar)
* Simon Boccanegra - Teatro La Fenice, Venice, 1857
* Aroldo - Teatro Nuovo, Rimini, 1857 (version i rishikuar Stiffelio)
* Un ballo in maschera - Teatro Apollo, Rome, 1859
* La forza del destino - Imperial Theater, Saint Petersburg, 1862
* Macbeth - Theâtre Lyrique, Paris, 1865 (version i rishikuar)
* Don Carlos - Académie Royale de Musique Paris, 1867
* La forza del destino - Teatro alla Scala, Milan, 1869 (version i rishikuar)
* Aida - Khedivial Opera House Cairo, 1871
* Don Carlo - Teatro San Carlo, Naples, 1872 - (rishikim i pare i Don Carlos)
* Simon Boccanegra - Teatro alla Scala, 1881 (version i rishikuar 1857)
* Don Carlo - Teatro alla Scala, Milan, 1884 (rishikim i dyte, version i Aktit 4)
* Don Carlo - Teatro Municipale, Modena, 1886 (rishikim i trete, version i Aktit 5)
* Otello - Teatro alla Scala, 1887
* Falstaff - Teatro alla Scala, 1893

Flm kuklla, shume i nevojshem ky informacion.